Foto Brian Elings
Foto Brian Elings

'Iedereen is een beetje Elon Musk'

Bedrijven

WEESP - De bedoeling was om Hwie-Bing Kwee te interviewen over duurzaamheid. Dat vond de voormalig directeur van Omnimark zelf niet zo'n goed idee, want "we zijn nog lang niet waar ik wezen wil". Zou het niet interessanter voor de lezers van dit blad zijn om het over bedrijfsoverdracht te hebben, zo luidde zijn tegenvoorstel. "Kom maar langs. Ik ben toch geen directeur meer, dus ik heb de tijd."

De deur van het directiekantoor is gesloten en door het glas is een gezelschap zichtbaar dat druk in overleg is. Hwie-Bing Kwee loopt voorbij aan wat jarenlang zijn kamer was en biedt in een groot leeg kantoor ernaast een stoel aan. "Hier gaan we een showroom maken. Ideetje van Dennis, mijn nieuwe directeur."

Het is duidelijk dat je veel te vertellen hebt. Waar beginnen we?

"Toen ik 57 werd, bracht dat bij mij de gedachte op: nog tien jaar. Nou hoeft geen enkele ondernemer zich iets aan te trekken van de officiële pensioengerechtigde leeftijd, en toch is het niet verkeerd die in gedachten te nemen. Dan ontstaat er namelijk het besef van de noodzaak om bewust bezig te zijn met de vraag: hoe wil ik dat het bedrijf er op mijn 67e uitziet en hoe bereiken we dat? Die vraag hebben Harm Janssen en ik, als de twee aandeelhouders van Omnimark, onszelf gesteld tijdens een diner met elkaar. Hoe ziet ons bedrijf er over tien jaar uit? Daar hadden wij nog nooit bij stilgestaan. Er is vanuit de familie geen opvolging, dus voor het eerst moest ik mij concentreren op vragen als: moet ik cashen? Of: wat is mijn droom met Omnimark?"

En? Wat is je droom met Omnimark?

"Ik heb in 2006 een grof plan geschetst; veel papierwerk dat ik uiteindelijk in een grote tekening heb uitgedrukt. Dat was mijn toekomstplan in drie delen. Tot op zekere hoogte is dat al uitgevoerd. Een van de belangrijkste dingen op die tekening was: op zoek naar managementversterking."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant

Meest gelezen