Afbeelding

Hoe elf ondernemende vrienden Fort Uitermeer herontwikkelden

Cultureel

WEESP - Het zou het begin van een spannend jongensboek kunnen zijn: elf bevriende sloeproeiers in een boot passeren een verlaten fort en besluiten het te redden van de vergetelheid. Zo is de herontwikkeling van Fort Uitermeer, gelegen aan de rand van Weesp, daadwerkelijk begonnen. De vrienden maakten in 2006 een plan en mochten het uitvoeren. Nu, na tien jaar lange adem, is een belangrijke fase van de reddingsoperatie voltooid: een sloepenhaven en een parkeerplaats.

De sloepenhaven en de parkeerplaats van Fort Uitermeer werden op 9 september officieel geopend door burgemeester Bas Jan van Bochove en gedeputeerde van provincie Noord-Holland Joke Geldof, in aanwezigheid van de groep van Stichting Uiteraard Uitermeer en een flink aantal genodigden. Weespers waren tijdens het daaropvolgende weekend van Open Monumentendag van harte uitgenodigd.

Het terrein van Fort Uitermeer is een paradijsje. Het ligt aan de zuidgrens van Weesp, tussen de Vecht en het Naardermeer, vlak bij de N236 naar 't Gooi. Wie met zijn bootje aan komt varen, kan niet alleen terecht aan de al eerder aangelegde sloepensteiger aan de Vecht, maar kan ook een plaatsje claimen in de nieuwe sloepenhaven. Verborgen achter het riet, uit het zicht van passanten, biedt een steiger plaats aan een achttal bootjes.

André Roosken, Lieuwe Veerman en Niek Roozen van Stichting Uiteraard Uitermeer leggen met enthousiasme uit wat een bezoeker kan beleven op het fort.

Lees verder in de digitale editie


Uit de krant

Meest gelezen