Afbeelding

Slagkracht Amsterdam spreekt Weesper bedrijfsleven wel aan

Bedrijven

Een groot deel van het Weesper bedrijfsleven geeft de voorkeur aan een gemeentelijke aansluiting bij Amsterdam - en niet bij Gooise Meren. De slagkracht van Amsterdam is het grootste argument. Het feit dat Gooise Meren eerder niet met Weesp wilde fuseren speelt ook een rol.

In een peiling van bedrijvenvereniging IVW onder haar leden kiest 69% voor Amsterdam, 23% voor Gooise Meren en maakt 9% geen keuze. Er waren tachtig respondenten.

Uit de toelichtingen die de respondenten hebben gegeven valt op te maken dat de Weesper ondernemers meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren. Ook het aanzien dat Amsterdam zou geven aan Weesp als bedrijvenstad wordt als een groot voordeel gezien. "Meer daadkracht en economisch beter voor Weesp", luidt een van de reacties. En een andere ondernemer schrijft: "Amsterdam biedt meer toekomstperspectief. Betere voorzieningen, onder andere goed voor de winkels, horeca en infrastructuur." Deze ondernemer (de reacties zijn geanonimiseerd) vindt ook dat Weesp meer binding met Amsterdam heeft dan met het Gooi. Die opmerking wordt door meer Weesper ondernemers gemaakt. Dat Weesp in 2012 niet werd gepruimd door de Gooise gemeenten bij de vorming van Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden), is onder de ondernemers nog niet vergeten. "Het Gooi kijkt wat minderwaardig naar Weesp. Nou, we hebben ze helemaal niet nodig en gaan liever met Amsterdam samen, lijkt mij", is een van de reacties die dit sentiment illustreert.

Een duidelijke minderheid heeft liever een gemeentefusie met Gooise Meren. "Amsterdam wordt te groot" en "Historisch gezien hoort Weesp bij Gooi en Vechtstreek, dit moeten wij niet veranderen. Amsterdam tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal en niet verder", zeggen zij. En ook: "Ik denk dat wij meer inbreng kunnen hebben bij Gooise Meren omdat wij daar een grote partij zijn en we kunnen dan samen ondernemend de Gooise Meren een flinke boost geven, bij Amsterdam zijn we een heel kleintje en we worden dan opgeslokt in het grote geheel."

Het bestuur van de IVW brengt de resultaten naar buiten zonder zelf een standpunt in te nemen. "Wij zijn een belangenvereniging voor al onze leden en kiezen daarom geen partij", verklaart voorzitter Reinier Mommaal.

Uit de krant

Meest gelezen