Afbeelding

Huurder wil
flexibel contract

1. Hoe is het met de vraag naar bedrijfsruimte?
"De vraag naar bedrijfsruimte neemt de afgelopen periode weer toe. We merken dat er meer vraag is naar panden in de koopsector door eigenaar/gebruikers. Nieuwe bedrijven op het bedrijventerrein zijn onder andere Cotto Ceramix, Quality Textiles, Sinovita en de grootste nieuwe speler De Hallen aan de Pampuslaan in het pand waar voorheen Lexro gevestigd was."

2. En de kantoren?
"We merken dat er de laatste jaren, als er vraag is naar kantoorruimte, partijen de voorkeur geven aan de kantoorgebouwen rond het NS-station. Verhuren die hier de afgelopen periode zijn gedaan zijn aan Lemapack, AMPC, NUON, About Payrolling en Biocore. Deze partijen hebben kantoorruimte gehuurd met een oppervlakte tussen 200 en 500 m2. Daarnaast hebben een aantal bestaande huurders in het stationsgebied hun huurcontracten verlengd. Het Business Center aan de Leeuwenveldseweg 5 is voor het grootste deel gevuld met kleinere bedrijven die met name uit Weesp afkomstig zijn."

3. Waar is de meeste vraag naar?
"Aan flexibel. Dus kortlopende contracten, vooral voor kleinschalige ruimten. Die vraag komt natuurlijk vooral van zzp'ers. Je ziet dat met name aan het succes van het Business Centre. Automatisering en thuiswerken maakt grote kantoren overbodig."

4. Hoeveel staat er leeg? En is dat veel?
"Als je bedenkt dat Weesp in totaal ongeveer 52.000 m2 kantoorruimte biedt, is een aanbod van een kleine 20.000 m2 best groot te noemen. Hierin zijn ook de kantoorgebouwen op het bedrijventerrein Noord aan de Amstellandlaan opgenomen, maar niet de kantoorruimte in de bedrijfsgebouwen. Daarnaast is het aanbod op het Van Houten Industriepark met ca. 8.000 m2 momenteel de grootste aanbieder. Hierin is nog niet opgenomen het voormalige kantoor van Abbott aan de Van Houtenlaan 36a met een oppervlak van ruim 7.000 m2. Er wordt gekeken naar een alternatieve bestemming en het pand wordt als herontwikkeling te koop aangeboden. Thans is de bestemming 'kantoren'. In het stationsgebied is in totaal ca. 2.900 m2 beschikbaar, verdeeld over de gebouwen aan de Leeuwenveldseweg, Stationsplein en Nesland."

5. Wat is de reden voor bedrijven om uit Weesp te vertrekken?
"De grootste reden is omdat er in Weesp geen mogelijkheden zijn voor nieuwbouw en uitbreiding niet mogelijk is. De inspanningen van bedrijvenvereniging IVW zijn zeer belangrijk om dit toch gedateerde bedrijventerrein aantrekkelijk te maken voor bedrijven van buiten Weesp."
6. Hoe zijn de ervaringen met het online bedrijvenloket van iLocator, waar alle beschikbare bedrijfs-og op een rij staat?
"Dat is nog niet echt op de rit. Hun informatie is niet altijd even accuraat en compleet. Een ondernemer zoekt daar dus niet. Je moet oppervlaktematen en huurprijzen van elk pand goed in beeld hebben, anders werkt het niet. Dat bijhouden is best een klus. Inderdaad, dat is ons vak. Dus dit loket betekent een beetje concurrentie voor ons, maar aan de andere kant is het goed dat er een plek is waar je heel snel regiobreed het aanbod kunt checken."

7. Via onder meer de IVW Nieuwsbrief vroeg je begin dit jaar aandacht voor het energielabel. Wat is er aan de hand?
"Eigenlijk drie dingen: ten eerste zijn er nu sancties van kracht als blijkt dat het energielabel niet is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Dat kunnen hoge boetes zijn. Ten tweede is er, anders dan bij woningen, voor bedrijfspanden geen voorlopig label. De bedrijven moeten dus zelf een adviseur inschakelen. Het derde punt: de tarieven van die adviseurs variƫren enorm. Ons kantoor hoopt een kundig allround installatiebedrijf uit Weesp of omgeving te vinden die we gezamenlijk als adviseur kunnen inschakelen om zo de kosten per pand zo veel mogelijk te beperken. We horen graag wie daar belangstelling voor heeft."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding