Afbeelding
Foto: Brian Elings

Stoer en krachtig

Noem hem een denkende doener of een praktisch man, het zal Hans Klein een worst zijn wat mensen van hem vinden. De algemeen directeur kruipt net zo gemakkelijk achter de tekentafel of achter de machine als dat hij zijn producten verkoopt aan afnemers over de hele wereld.

Als geen ander weet Klein wat de productionele en dus financiƫle gevolgen zijn van een niet-werkende kraan of takel, dus als er een probleem is, moet dat zo snel mogelijk worden opgelost. Niet morgen of straks, maar meteen, ook al is het al ver na vijven. Alle medewerkers bij Ad.A. Klein hebben deze zelfde hands-on mentaliteit en halen uit de uitdaging hun werkplezier. "Een kraan is dan ook een machtig product", zo glimt Klein als hij vertelt over zijn bedrijf. "We leveren van 250 kg handtakeltjes tot 250 ton bovenloopkranen en van elke kraan die wij leveren weet ik waar hij staat en wat hij moet doen. De krachten die hiermee gemoeid zijn, zijn haast onvoorstelbaar. En de techniek waarmee je dit geweld aanstuurt wordt steeds kleiner en verfijnder. Steeds meer op afstand, want radiografisch bestuurd. Het is ongelooflijk, maar als een kraanmachinist op 25 meter hijshoogte met een gewicht van 16 ton per ongeluk in een zwenkbeweging een bushokje meeneemt, dan voelt hij dat echt niet. Ik vind het prachtig, al die kracht. Het is ook stoer. Het verkopen van goede kwaliteitsproducten blijft me in al die jaren nog steeds inspireren. Zeker ook omdat geen enkele kraan of takel hetzelfde is."

Hans Klein is de derde generatie in het familiebedrijf. Opa Ad. A. Klein startte in 1909 met een handelsbedrijf voor aambeelden en gereedschappen in Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Ad een kleine fabriek voor de productie van gereedschappen, maar verschoof na enkele jaren opnieuw de focus naar handel en advies. In 1951 kwamen de twee zoons Henri en Dolf aan het roer. Op zijn beurt rolde Hans net als zijn neef het bedrijf in en nam hij in 1983 de algemene leiding van het bedrijf van zijn vader Henri over. Ad.A. Klein was inmiddels uitgegroeid tot importeur en groothandel van kranen, takels en hijsgereedschappen voor machinefabrieken, bouw- en constructiebedrijven en scheepswerven over de hele wereld. Klein: "In 1985 verhuisde ik het bedrijf naar Weesp. Het was gewoon geen doen meer in de Sarphatistraat in Amsterdam. Als we een kraan uitleverden, waren de grachten verderop uren gestagneerd. Dat werkte niet meer. In Weesp hadden en hebben we alle ruimte. We zouden nu ook niet meer weg willen uit Weesp vanwege onze goede relaties met Weesper toeleveranciers en veel van onze medewerkers wonen hier ook. We zijn diep geworteld in Weesp. En het leuke hier aan de Rijnkade is dat we onze producten soms langs zien varen."

Want wat doen jullie nu precies hier aan de Rijnkade?
"Het monteren en assembleren van de kranen laten we doen door constructiebedrijven in de buurt. Maar hier aan de Rijnkade zorgen we voor het ontwerp, de engineering, de oplevering en het onderhoud van de kranen. Speciale onderdelen kunnen we hier zelf produceren, net als dat we het uittesten van een kraan ook in Weesp doen. We leveren kranen van 25 meter hijshoogte, maar net zo goed kleinere kranen en takels voor in theaters of een zwenkkraantje voor in een bedrijfshal. Al met al doen we het goed en heeft Ad.A. Klein een marktaandeel van 20%."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding