Met die dikke prijs
de hypotheek aflossen?

Dat was even schrikken: gewoon een dikke prijs in de loterij gewonnen. Dat is goed nieuws, maar wat nu? Misschien een idee om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen?

Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk eerst te onderzoeken welke voorwaarden de bank aan de aflossing stelt. Het kan namelijk zo zijn dat je een boete moet betalen wegens de aflossing. Er zijn echter nog meer aandachtspunten.

Heel eenvoudig gesteld moet een boete worden betaald bij eerdere aflossing indien de rente op dat moment voor soortgelijke leningen lager is dan de afgesproken rente. Doorgaans mag je echter zonder boete een bepaald percentage van de geldlening aflossen. Het is aan te raden eerst bij je tussenpersoon of bij de bank te informeren welke gevolgen de aflossing heeft.

Het aflossen zorgt enerzijds voor lagere maandlasten, maar anderzijds is er ook minder hypotheekrenteaftrek (in box 1 voor de inkomstenbelasting). Als je een lage rente op spaargeld krijgt, kan het eventueel aantrekkelijk zijn om daarmee af te lossen. Vaak is echter (een deel van het) spaargeld nodig om financiële tegenvallers op te vangen, dus zorg dat je een goede afweging maakt en laat je ook weer heel goed door je adviseur begeleiden.

Door af te lossen op de hypothecaire lening kan de 'eigenwoningreserve' hoger worden. Bij de koop van een volgende woning kan dit betekenen dat er minder hypotheekrenteaftrek is. Overigens hangt de eigenwoningreserve in het algemeen af van de overwaarde die bij verkoop van een woning wordt gerealiseerd.

Tot slot is van belang goed vast te stellen welke gevolgen een aflossing van een gezamenlijke schuld door één van de partners heeft. Het kan zijn dat je in je onderlinge relatie met je partner te veel betaalt en je daarmee een vordering krijgt op je partner. Als dat zo is, dan is het van harte aan te raden de hoogte van die vordering vast te leggen én te bepalen op welke momenten de vordering opeisbaar is.