Afbeelding
Foto: Brian Elings

Meer toeristen, meer banen in de Gardens of Amsterdam

Het versterken van de regio Gooi en Vechtstreek en aansluiten bij de Metropoolregio Amsterdam: daarvoor pleit Herman Tuning, de Weesper wethouder van Economische Zaken. Want je kunt wel allemaal lokaal het wiel gaan zitten uitvinden, maar gezamenlijk bereik je meer. Dus niet Weesp moet op de kaart, maar de hele regio. En dat is hard nodig ook. "In de Metropoolregio Amsterdam gaat het nooit over Gooi en Vecht, laat staan in Brussel."

Weesp heeft ook veel nationale en internationale ondernemingen en die kijken breder dan alleen lokaal, zegt de wethouder. "Daarom willen we de regio versterken en neerzetten als een economische factor van belang. We hebben een enorme potentie. Om die te benutten moeten we samenwerken en zichtbaar worden."

Tunings pleidooi is dat het benutten van je regionale kracht op allerlei manieren goed is voor het mkb. Dat proces komt op gang. Langzaam, maar oké. Voor het eerst ligt er nu een regionale samenwerkingsagenda, met daarop ook economische onderdelen. "Uiteindelijk krijg je als regio een aanzuigende werking op andere ondernemingen, waar we ook in Weesp van zullen merken dat de werkgelegenheid zich uitbreidt en je een vliegwiel op gang brengt en je rendement veel groter maakt", stippelt Tuning uit.

Die werkgelegenheid, dat is het grote belang. Hoe meer banen, hoe vitaler de regio. Dat is volgens Tuning dan ook de reden waarom er geen sprake moet zijn van onderlinge concurrentie tussen Weesp en omliggende gemeenten. "Als een mooi bedrijf met veel werkgelegenheid zich in deze streek wil vestigen, maakt het niet uit of dat in Weesp of Naarden of Hilversum is. Als het maar in deze regio komt. De uitbreiding van werkgelegenheid is namelijk voor de mensen in de hele regio goed. Wat goed is voor Weesp is ook goed voor Bussum of Hilversum. En andersom. Hoe bereiken we dat? Door te kijken wat je hebt en wat je mist en daar het ontwikkelprogramma op af te stemmen."

Wat Tuning betreft houdt de ambitie niet op bij de streekgrenzen en zelfs niet bij de landsgrenzen. We moeten ook internationaal durven denken. "Onze regio ligt vanwege de nabijheid van Schiphol immers op een half uur afstand van de rest van de wereld. Zo kijken internationale ondernemingen ook. In dat perspectief moeten wij onze regio etaleren. En dat vervolgens weer lokaal vertalen: wat betekent dat voor ons?"

Een ondernemer in Weesp zou nu kunnen denken: Schiphol is leuk, maar ik wil gewoon een beetje medewerking voor mijn uitbreiding. Of een fatsoenlijke weg voor mijn deur.
"Alles wat ik nu gezegd heb, betekent ook: lokaal je verantwoordelijkheid nemen. Dus in de Nijverheidslaan investeren. Ook daar zitten ondernemingen die zich soms doodschamen als ze met hun klanten naar het centrum lopen om een hapje te gaan eten. Dat is mij letterlijk zo gezegd. Dus wij hebben als lokale overheid de taak dat goed voor elkaar te krijgen."

Horen de ondernemers van de Nijverheidslaan dat niet al jaren?
"Daarom zeg ik nu ook: we moeten investeren. Openbare ruimte zit in het onderhoudsbudget, dus ik ga ervan uit dat ik in eerste instantie niet eens extra geld nodig heb. Maar het probleem is dat we op de Nijverheidslaan nog met de transformatiegedachte zitten. Het Nautisch Kwartier ligt stil, de projectontwikkelaars willen nu niet met dat plan verder. Maar wat doen we dan? En is het slim om dan intussen de straten op te knappen? Daar ben ik nu over in gesprek en op korte termijn wil ik duidelijkheid geven aan de ondernemers."

Wat verwacht u van de ondernemers, pakken zij voldoende hun verantwoordelijkheid?
"Stilstand is achteruitgang, dus bedrijven moeten wel investeren en ik zie ook dat ze dat doen. Wanneer wij als overheid duidelijkheid geven over wat we doen, kunnen we met die ondernemer afspreken: wat doen jullie dan? Het moet van twee kanten komen. Die wil is er, daar ben ik van overtuigd."

Amsterdam Castle
Muiderslot

Terug naar de sterke regio. Tuning ziet volop mogelijkheden om aan te haken bij nieuwe toeristische projecten van de Metropoolregio Amsterdam. Amsterdam wil de steeds groter wordende toeristenstroom spreiden over de regio. "Amsterdam bezoeken, Holland zien", zo is het motto. Nu al zien toeristen die op Amsterdam CS aankomen folders van het Amsterdam Castle Muiderslot. Het is in Muiden drukker dan ooit.

De regio Gooi en Vechtstreek wil daar veel meer van. Ons gebied wordt bij de internationale Amsterdambezoeker gepresenteerd als de 'Castles and gardens of Amsterdam'. Met de forten van de Stelling van Amsterdam, de landhuizen aan de Vecht en het plassengebied kan deze regio zich uitstekend profileren binnen dit project. Dat wordt dan: fortress stretch, historical river estates en leisure lakes.
Tuning ziet grote mogelijkheden. "Wat Amsterdam nodig heeft, hebben wij te bieden! Ook daarom moeten wij ons als regio presenteren, onszelf zichtbaar maken en aansluiten bij de MRA, de Metropoolregio Amsterdam. Maak jezelf sterker. En spreek het concreet af. Want je kunt wel van alles vinden, maar wat doe je dan vervolgens."

Ja, wat doe je dan vervolgens?
"Wat mij betreft heel concreet met een aantal wethouders naar de MRA en vragen: wat moeten wij doen om dat te faciliteren? Denk aan hotelfaciliteiten, fiets- en sloeproutes en infrastructuur. En wat kunnen jullie voor ons doen? Stel je voor dat hier bussen komen met toeristen, dan is dat goed voor je binnenstad en daar floreert je hele lokale economie weer bij. Uiteindelijk gaat het ook hier weer om aanzuigende werking en meer werkgelegenheid."