Afbeelding
Foto: Ben van Roden

'125.000 mensen
kijken mee of we
ons werk goed doen'

De rust is wedergekeerd bij Ben van Roden Decoraties. De bijdrage van het Weesper ballonnenbedrijf aan het dansspektakel Grand met Fedde le Grand in een uitverkocht Carré was het sluitstuk van een enerverende periode. Bij vijf mega-evenementen in vijf maanden lieten Ben en Geke van Roden ontelbare ballonnen los boven een uitzinnig publiek.

Hoor de opzwepende muziek van DJ Fedde le Grand, zie de zes danseressen op het podium kunstige dingen doen met immens grote witte ballonnen en dan plotseling in een stuk over de liefde vallen er vijfhonderd hartballonnen uit de lucht. Rood en glanzend dalen ze neer op het dansende publiek, dat natuurlijk met de ballonnen aan de haal gaat.

Een topmoment in een topshow. De ogen van Ben en Geke van Roden beginnen te glanzen als ze over die zes bijzondere avonden in februari praten. Zij waren erbij en hoe. Voorafgaand aan de show had het stel vier zakken gevuld met de ballonnen en ze in de nok gehesen. Een secuur werk, want het mag niet misgaan. Ben: "Deze speciale dropzakken hebben we zelf ontwikkeld. We hebben dan ook bijna dertig jaar ervaring en weten dus dat de trekdraad never nooit in de knoop mag raken. En onze zakken zijn zwart, want we willen absoluut niet dat het publiek door heeft dat ze op een gegeven moment worden verrast met de ballonnenzee."

Ziggedome
De zes voorstellingen met Fedde le Grand in Carré sluiten een hectische periode af voor Ben van Roden Decoraties. Het begon in oktober met een ballonnenregen voor Live38XXL in het Amsterdamse Ziggodome. In diezelfde Ziggodome maakte Radio 538 er in december opnieuw een feestje van met JingleBalls. Vier zakken met rendieren kwamen uit de lucht vallen tot groot vermaak van het dansende publiek.

Top 2000 in Concert was in december het volgende grote feest waar het ballonnenechtpaar de feestvreugde mocht verhogen. Deze keer in de Rotterdamse Ahoy. Maar het hoogtepunt van deze maanden was toch wel het meewerken aan Vrienden van Amstel Live, ook in Ahoy. Het is geen toeval dat Ben en Geke van Roden worden gebeld als er een ballon uit de lucht moet komen vallen, want de relatie met organisator Tribe gaat al tot meer dan 20 jaar terug.

Geke: "Het is echt negen voorstellingen lang een groot feest. Backstage lopen de artiesten gewoon tussen de 125 mensen van de crew en iedereen die meewerkt aan de show, of je nu een ballon opblaast of een lampje indraait, wordt even gewaardeerd. Er valt geen onvertogen woord achter de schermen, die sfeer is echt uniek." Vijftig ballonnen in alle kleuren met een diameter van 90 centimeter vormden de finale van Vrienden van Amstel Live 2014. Terwijl de Limburgse band Rowwen Hèze zong 'Het is een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult' stuiterden de ballonnen over het publiek. Ben: "Dat was echt een machtig gezicht!"

Specialiteit
Het 'droppen' van ballonnen is een van de specialiteiten van de Weesper ballonnenkoning. Drie jaar na de start van hun bedrijf in decoraties in 1986 voegden Ben en Geke daar ballonnen aan toe. Ben: "Voor elke opdracht die wij aannemen, gaan we tot het uiterste. Dat is onze uitdaging, elke keer opnieuw willen we dat het door de klant beoogde effect gehaald wordt en liefst overtroffen. Daar doen we onze uiterste best voor en in de bijna dertig jaar dat we bezig zijn hebben we ons meer dan eens bewezen." En zo kijken tijdens een show als Vrienden van Amstel Live 125.000 mensen in negen voorstellingen mee naar het resultaat van hun inspanning. Geke: "En dan tellen de uren niet, wij verkopen een project. En dat project moet perfect worden afgeleverd, al is het maar voor de adrenalinekick die je ervaart als het effect zo is als je in je hoofd had."

Aetsveld
Ben en Geke van Roden runnen hun ballonnenimperium gewoon vanuit hun woonhuis in Aetsveld. Daar worden ideeën voor openingshandelingen, evenementenstunts, lounge-events en ballondecoraties bedacht en uitgewerkt. De werkplaats en opslag voor al hun uitgekiende, sfeerverhogende decoraties bevindt zich in een loods aan het 'Aetsveldseweggetje', tussen de koeien en de paarden. Een opmerkelijke locatie voor een bedrijf? Ben: "Ik geniet dagelijks van de omgeving van onze werkplaats. Die ruimte, dat uitzicht. Waar vind je dat?" Hoe leuk de afgelopen maanden ook waren, het stel is blij dat er even een rustiger periode aanbreekt. "We zijn bij dit soort evenementen dag en nacht in touw. En als we eerlijk zijn, dat zijn op onze leeftijd best lange dagen", lachen Ben en Geke. "Maar we genieten ervan en het werken met jonge mensen houdt ons lekker jong."

Afbeelding