Afbeelding

Gratis elektriciteit!

Op alle manieren probeert de overheid ons over te halen om milieubewuster te reizen. Zo wordt je op verschillende manieren verleid om toch vooral te kiezen voor een (semi-)elektrische auto. Als je kiest voor een (semi-)elektrische auto wil je waarschijnlijk ook een laadpaal aan huis. Maar zo'n laadpaal is duur, nog afgezien van de kosten van de benodigde stroom. Goed nieuws! Deze kosten mogen waarschijnlijk belastingvrij aan je worden vergoed.

Auto van de zaak
Ben je in loondienst werkzaam voor een werkgever? Of ben je als directeur-grootaandeelhouder in dienst bij je eigen B.V.? Dan mag je werkgever onbelast een laadpaal bij jouw woning laten plaatsen of de kosten voor het plaatsen van de laadpaal belastingvrij aan je vergoeden.
Ook mag je werkgever de elektriciteitskosten voor je auto belastingvrij aan je vergoeden. Om het werkelijke stroomverbruik te kunnen meten, is het verstandig om een tweede meter te laten installeren. Ook dit kan op kosten van je werkgever.

Voor de bijtelling van het privégebruik van de auto blijft gelden de cataloguswaarde van de auto. De grondslag voor de fiscale bijtelling wordt dus niet verhoogd als jouw werkgever je een laadpaal en tweede meter verstrekt.

Auto in de eenmanszaak
Heb je een eenmanszaak en staat jouw auto op je ondernemingsbalans? Ook dan kun je fiscaal profiteren. De kosten van de laadpaal bij je woning, de kosten van de extra meter en de elektriciteitskosten worden gezien als kosten van je onderneming. Je mag deze kosten dus volledig in mindering brengen op je ondernemingsresultaat.
Bovendien geldt ook in dit geval dat de extra kostenaftrek niet leidt tot een hogere bijtelling voor het privégebruik van je auto.

Zakelijk rijden met je eigen auto
Maak jij voor je zakelijke ritten gebruik van een eigen auto? Dan is er voor jou slecht nieuws. De onbelaste kilometervergoeding voor de zakelijke kilometers blijft € 0,19 per kilometer. De vergoeding van de kosten van de laadpaal, de extra meter en de elektriciteit worden verondersteld in deze kilometervergoeding te zitten. Je werkgever mag je uiteraard wel een hogere kilometervergoeding geven, maar dan wordt het meerdere belast.

Mocht je besluiten om een laadpaal aan te schaffen, vergeet dan niet om hiervoor de milieuinvesteringsaftrek aan te vragen. Dit is mogelijk als het investeringsbedrag van de laadpaal groter is dan € 2.500. Of als het investeringsbedrag lager is dan € 2.500 en je de laadpaal tegelijk met je elektrische auto aanmeldt.