Particuliere geldlening

De gang zit er al weer een beetje in. Mede met behulp van de hoge schenkingsvrijstelling en de lage rente zijn er vorig jaar weer wat meer woningen overgedragen. De laatste maanden van het vorig jaar waren dan ook behoorlijk druk. Maar ook in het nieuwe jaar loopt het redelijk door. In sommige gevallen is er geld geleend van ouders voor de financiering van de koopsom of een gedeelte daarvan. De verleiding is groot om vervolgens geen aandacht meer te besteden aan die lening, maar dat is niet terecht. Ook bij het sluiten van de geldlening kan een modelletje van internet plukken een aantrekkelijke, lees goedkope, oplossing zijn, maar ook dat is niet altijd terecht.

Beginnend bij het begin moet er eerst veel aandacht worden besteed aan de inhoud van de geldlening zelf. Wil er aftrek van rente zijn, dan moet de lening wel worden aangemerkt als eigenwoningschuld. Maar ook ten aanzien van de opeisbaarheid is uitgebreide aandacht op zijn plaats. Een 'sloppy' lening kan in de toekomst tot veel problemen leiden. Het kan een wig drijven tussen de kinderen na overlijden van beide ouders. Kortom, aarzel niet om deskundige hulp in te schakelen bij het aangaan van een eigen geldlening.

Verder het pad volgend is er ook na het sluiten van de lening extra aandacht nodig. Betreffende lening moet namelijk wel aan de Belastingdienst worden doorgegeven (als aftrek gewenst is). Onder meer moet worden opgegeven: de datum waarop de lening is aangegaan; het startbedrag van de lening; de rente die maandelijks betaald moet worden; de looptijd van de lening; als er wordt afgelost: de manier waarop wordt afgelost en de gegevens van degene die het geld heeft uitgeleend.

De informatieplicht geldt in beginsel alleen voor leningen die niet bij de bank, dus particulier, zijn afgesloten. Het geldt overigens ook als geld wordt geleend van uw BV voor de eigen woning.

Kortom, laat je heel goed informeren en sla geen stappen over. De site van de Belastingdienst kan een goed startpunt zijn. Daarop staat niet alleen welke gegevens je moet aanleveren, maar ook hoe je dat moet doen.