Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

De juridische
huisartsen van het Weesper bedrijfsleven

Schakel een advocaat vroegtijdig in als juridisch adviseur van je onderneming; een half uurtje aan tafel met je advocaat kan een hoop ellende in de toekomst schelen. Dat is in het kort het advies van ondernemingsrechtadvocaten Jan Davids en Joris Boddaert. Het gelijknamige kantoor Davids Advocaten zit sinds twee jaar aan de Leeuwenveldseweg.

Het lijkt of advocaten Jan Davids en Joris Boddaert preken voor eigen parochie als zij een pleidooi houden voor bedrijven om vroegtijdig gebruik te maken van de juridische kennis van advocaten. Natuurlijk bouwen de Amsterdamse advocaten graag een goede relatie op met ondernemend Weesp, maar nog belangrijker vinden zij dat bedrijven zichzelf behoeden voor foute strategische keuzes, die vaak al beginnen bij de start van een onderneming. Davids: "Het begint al met de keuze van de rechtsvorm en het opstellen van de statuten voor je onderneming. Weet je echt wat je wilt en heb je daar de juiste rechtsvorm voor gekozen? Zijn de 'algemene voorwaarden' van jouw bedrijf wel goed toegespitst op jouw product of dienst? Laat een jurist op bestuursniveau meedenken met je organisatie en consulteer hem of haar bij belangrijke beslissingen. De invalshoek van een jurist of advocaat op een vraagstuk is beslist anders en daarom waardevol. Dat is de kosten dubbel en dwars waard."

Een advocaat kost toch bakken met geld?
"Natuurlijk, we werken niet voor niets. Maar als je goed gebruik maakt van onze expertise staan die kosten in schril contrast met wat het oplevert. Mensen denken vaak bij een advocaat: o, als die in beeld komt, dan is het goed mis. Het tegendeel is waar: een goede juridische strategie in een vroeg stadium werkt preventief en is kostenbesparend."

Geef eens een voorbeeld?
"
Als het slecht gaat in een bedrijf dan is een ondernemer vaak geneigd een tak van zijn bedrijf af te stoten. Dat lijkt een logische beslissing, maar dat is het lang niet altijd. Een ondernemersrechtadvocaat adviseert wat de beste timing is voor afsplitsing en onderzoekt of het een optie zou kunnen zijn om dat in een eerder stadium te doen, wanneer het nog goed gaat in een bedrijf. De advocaat als sparring partner bij dit soort beslissingen werpt een ander licht op de zaak. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dat in."

Welke valkuilen kent een ondernemer?
"
Dat zijn er meerdere. Een hele grote is een te snelle groei van je bedrijf. Hoe houd je gelijke tred met de kwaliteitsaspecten? Maar ook als het slecht gaat in je bedrijf maar door blijven gaan met het uitbreiden van producten of diensten. Tegen beter weten in door willen groeien en je ogen sluiten voor de realiteit. Een advocaat houdt samen met de ondernemer de zaak tegen het licht: hoe sta je ervoor en wat is wijsheid? Een ander ding is dat soms banken ondernemers, met name in het MKB, helemaal klem kunnen zetten met borgakten en zekerheidsovereenkomsten in privé, die achteraf erg ongunstig blijken te zijn. Niemand zit erop te wachten dat de hypotheek van je huis wordt meegetrokken in je onderneming. Dat soort wurggrepen moet je voor zijn. Sowieso zou een ondernemer wat creatiever naar de financiering kunnen kijken dan de traditionele wandel naar de bank, er zijn alternatieven zoals crowdfunding."

Nog meer tips?
"Voor de vuist weg kom ik dan op het slim wegzetten van activa in je onderneming. Zorg bijvoorbeeld dat je bij de start van je onderneming je domeinnaam registreert op de holding en niet op de werkmaatschappij. Hetzelfde geldt voor andere IE-rechten, belangrijke activa, merknamen etcetera. Dat zijn de levensaders van je bedrijf, die mogen bij risico's - en daar komt elke ondernemer voor te staan - niet aangetast worden. Houd het dus gescheiden, dat geeft veel meer ondernemingsflexibiliteit."

Zelfstandig ondernemer

Vanuit een drang om zelf sturing te kunnen geven aan de werkwijze die bij hem past, startte Jan Davids tien jaar geleden met Davids Advocaten. Opgeleid bij grote kantoren als PricewaterhouseCoopers en Van Doorne Advocaten, waar hij veel had geleerd op het gebied van ondernemingsrecht en insolventierecht, lokte de onafhankelijkheid van het eigen ondernemerschap. Met twee werknemers vestigde hij zich in Amsterdam-Zuidoost, midden tussen de ondernemers, de klanten die zijn doelgroep vormen. Na drie jaar verhuisde het kantoor naar de De Ruyterkade in Amsterdam en groeide uit tot negen werknemers. In 2013 startten de advocaten met een tweede vestiging aan de Leeuwenveldseweg in Weesp. Jan Davids (partner en rechts op de foto), Mark Hendrik de Vries en Joris Boddaert (links op de foto) zijn de vaste gezichten in Weesp en zijn gespecialiseerd in ondernemersrecht, procesrecht en insolventierecht.

Waarom eigenlijk een tweede vestiging in Weesp?
"
In de loop der jaren hebben we veel relaties opgebouwd in de Gooi- en Vechtstreek. Tot 2013 viel deze regio nog onder het arrondissement Amsterdam maar tegenwoordig valt Gooi- en Vechtstreek onder het arrondissement Midden-Nederland. Daarom was een vestiging in deze contreien een logische stap en leek Weesp ons een ideale uitvalsbasis voor onze activiteiten in de Gooi- en Vechtstreek. Zeker op deze locatie naast het station: ideaal."

Wat gaat Weesp merken?
"Na twee jaar acclimatiseren en stabiliseren vinden we het nu tijd worden om meer naar buiten te treden. Onze wens is om gezien te worden als de 'huisarts' van de Weesper ondernemingen. Consulteer ons als er iets is, maar veel liever nog: laat ons u adviseren. Onze eerste stap is om een borrel te organiseren voor de bedrijven hier aan de Leeuwenveldseweg. Informele kennismakingen doen het wel goed in Weesp, hebben we begrepen. Dus zo hopen we de Weesper ondernemer te bereiken."