Afbeelding
Foto: Brian Elings

Partner in proces

Trots?
Etienne Lieverst: "Ja, toch wel. Eerst had ik iets van: ach, hoe belangrijk is die veertig jaar. We doen elke dag meer dan ons best. Maar dan besef je dat het eigenlijk toch een prestatie is dat we moeilijke tijden hebben doorstaan, dat het bijzonder is dat je een familiebedrijf bent en dat we hier met elkaar een prachtige onderneming hebben neergezet. Hoe langer ik erover nadenk, hoe trotser ik word."

Waar zit die trots dan voornamelijk in?
"Op de manier waarop we bij EWN de dingen doen en elk project met elkaar oppakken. Ons team is echt een wij. Iedereen zet zijn schouders onder elk project en is niet te beroerd om iets voor een ander te doen. Ook nooit gemor over werken in avonden en weekenden. De inzet van de medewerkers is groot: ze doen het niet alleen voor mij, maar vooral voor de klant en de collega's. Het iets voor elkaar krijgen voor een klant gaat boven hun eigen belang. En het grappige is, wij hebben alleen maar leuke klanten."

Wat is jouw rol hierin?
"Het is een wisselwerking. Ik geef mijn medewerkers veel inzicht in de aard van een project: wat speelt er mee en waar moeten we rekening mee houden. Wat vind jij? En wat vindt de ander? Ik heb geen dubbele bodem, ik zeg precies hoe het is. Bij EWN mag je fouten maken, maar kom er voor uit en dan kijken we hoe we het op kunnen olossen. Ook als iemand privé niet lekker zit: zeg het en dan kijken we hoe we er op het werk rekening mee kunnen houden. We houden hier echt geen knuffelsessies elke ochtend, maar we gaan op een basis van wederzijds respect met elkaar om."

Hoe kom je aan alleen maar leuke klanten?
"Vijf jaar geleden heeft EWN een grote reorganisatie doorgemaakt. Ik merkte dat we niet meer op de manier werkten waar ik achter stond. Te veel anonieme relaties met klanten, waarbij we met tien anderen moesten vechten om een prijs om de opdracht binnen te halen en waar ik buikpijn van kreeg: gaan ze de rekening wel betalen? Ik maakte een strategische keuze: ik wil het liefst alleen nog maar klanten waar we sparring partner van zijn en dus mee mogen denken in de opdracht. Deze koerswijziging van het bedrijf was een pijnlijk proces, want we moesten afscheid nemen van een achttal medewerkers. Gelukkig kon ik voor zeven van hen wat betekenen bij het vinden van een nieuwe baan. Achteraf bezien heeft EWN dit proces precies op tijd doorlopen: in 2010 brak ook bij ons de crisis uit en stonden we met het bedrijf op tijd met onze neus de goede richting op. Hierdoor konden we klappen beter opvangen en zijn we gedwongen ontslagen voor geweest."

Vader Henny en moeder Annie Lieverst begonnen in 1975 met Elektra Werken Nederland. Ook nu nog heeft de flits in het logo van EWN niets aan kracht en betekenis ingeboet. Achter de witgoedwinkel van zijn ouders kreeg de jonge Henny een ruimte ter beschikking om zijn eerste stappen als ondernemende elektrotechnicus te nemen. Een stap met toekomst blijkt nu, want EWN groeide uit tot een degelijk bedrijf. Na locaties aan de Rijnkade, Flevolaan en Gouwzeestraat streek EWN 25 jaar geleden opnieuw neer in het huidige pand aan de Flevolaan. Etienne herinnert zich nog de eerste jaren van het bedrijf van zijn vader: "Mijn vader was elektromonteur. Als kleine jongen mocht ik wel eens met hem mee naar een klus. Hup, de trap in de 'lelijke eend', en daar gingen we.

Mierennest.
Technisch hoogstandje.
Afbeelding
Afbeelding