Afbeelding
Foto: Brian Elings

Hij heeft het bedrijf echt van nul opgebouwd, daar heb ik veel waardering voor."

Eigenlijk wilde Etienne vrachtwagenchauffeur of bakker worden. Toch werd de eerste stap de LTS en bleek hij interesse te hebben in elektrotechniek. EWN werd al gauw zijn vaste adres om wat bij te verdienen en daar ontdekte hij zijn liefde voor dit vak. Toen hij 18 jaar was trad hij in dienst bij zijn vader, maar besloot toen toch om een aantal jaren elders ervaring op te doen. Etienne: "Dat is iets wat ik iedereen zou aanraden. Ik werkte in Wehl, een plaatsje vlak bij Doetinchem, bij Koster Elektrotechniek en kreeg te maken met een compleet andere cultuur en mentaliteit. In die tijd heb ik heel veel geleerd en bovenal: ik was daar niet de zoon van de baas." Na vijf jaar bleek de aantrekkingskracht van Weesp toch te groot en keerde Etienne terug naar EWN en ging hij de montage in. "Dat bij ons iedereen op kantoor ook uit de praktijk komt vind ik een enorme plus bij EWN. Daarbij vind ik dit vak zo fantastisch dat ik zelf graag af en toe meewerk als er even extra handen nodig zijn. Op zo'n moment ben ik gewoon de monteur en heb ik niet de leiding. Daar moesten de jongens wel even aan wennen."

In 2000 heb je EWN van je vader overgenomen?
"Toen dat moment kwam, ben ik echt met de jongens gaan zitten: gaan we dit doen? Ik wilde de stap namelijk echt samen met alle medewerkers nemen. In die tijd groeide EWN uit tot 36 mensen, ik droeg een driedelig grijs pak, focuste mij op het management en dacht dat ik het helemaal voor elkaar had. Maar wat vergiste ik me. Na een jaar werd ik helemaal gek: is dit mijn leven? Ik miste het werken in de praktijk te erg en wist: dit moet anders."

Weer terug met je handen in de klei?
"Eigenlijk wel. Deze keer nam ik zelf het besluit om van koers te veranderen met EWN: mannen, we gaan downsizen, werd de boodschap aan mijn team. Niemand werd ontslagen, maar via de natuurlijke weg wilde ik inkrimpen met de organisatie en zelf weer directe invloed op de processen hebben. De tussenlaag van projectleiders eruit en zelf direct aanspreekbaar zijn en als het nodig is meewerken. Dat bracht wel een cultuuromslag met zich mee."

Je gevoel bracht je waar je nu bent met EWN?
"Klopt. Zeker ook na de laatste move vijf jaar geleden met het bedrijf, hebben wij nu de klanten die bij ons horen en treden wij op als adviseur in het proces. Wij willen met de klant aan tafel zitten en direct een sparring partner zijn. Geen tussenpersonen meer, maar direct kunnen schakelen. Dat werkt gewoon vele malen prettiger en zo hebben we meegewerkt aan projecten waar we heel trots op zijn."

Noem eens mooie Weesper projecten?
"We hebben veel klanten in Weesp waarvoor we al jaren weken. Nu zijn we druk bezig bij de hockeyclub, voor DENSO doen we heel veel, zoals nu de vervanging van de verlichting door ledlampen, de gebouwen in het sportcomplex aan de Papelaan en natuurlijk de projecten voor de gemeente. We zijn er blij mee dat Weesp nu voor Weesper bedrijven kiest wat betreft onderhoud en renovatie. Met Ten Have Installlatie en De Vest Projecten kun je ons bijna een standaardbouwteam noemen. Als team samenwerken is het prettigste dat je kunt hebben."

Dus weer dat persoonlijke en met elkaar de klus willen klaren?
"Daar komt het inderdaad eigenlijk steeds op neer. We doen het met elkaar."

Elektrotechniek is een machtig mooi vak, dat zullen we moeten uitstralen

Wat is de toekomst?
"We doen nu veel in ledverlichting en dynamische verlichting. Dat is echt de toekomst: licht dat pas aangaat als iemand in de ruimte is en automatisch terugdimt naar een standaardniveau bij afwezigheid. En KNX/domotica, het op afstand besturen van je verlichting, verwarming en apparatuur, neemt een vlucht. Waarbij ik wel moet zeggen dat de winst van deze innovatie vooral zit in het gebruiksgemak en minder in de duurzaamheid. Al die technische ontwikkelingen: ik vind het prachtig!"

Zullen er in de toekomst nog voldoende technische vakmensen zijn?
"Een gemotiveerde en beschaafde monteur is de ambassadeur van je bedrijf. Eerlijk gezegd maak ik me wel zorgen of er in de toekomst nog voldoende gekwalificeerde vakmensen zullen zijn, daar zullen scholen en bedrijven zich samen hard voor moeten maken. Elektrotechniek is een machtig mooi vak, daar moeten we trots op zijn en deze trots zelf uitstralen. Elke dag weer!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding