Afbeelding
Foto: Brian Elings

Uit je comfortzone

Het begon voor Iris van Velsen allemaal met het volgen van haar hart: doen wat je leuk vindt en weten waar je goed in bent. Zo besloot ze haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening nog even niet te verzilveren en richtte ze zich eerst op haar grote passie: ze werd dansdocent. Zich bewegend in een dynamische omgeving met allemaal enthousiaste jonge mensen begon ze naast het dansen met de organisatie van bijzondere vrijgezellenfeestjes: lipdubs, flashmobs, rapworkshops, wat een mogelijkheden. Haar bedrijf was geboren. "Nu wordt het tijd om bedrijven in beweging te zetten", vindt de onderneemster met haar onuitputtelijke netwerk. Studio Vier neemt een niet meer te stuiten vogelvlucht: in juli 2014 gestart van achter de laptop aan de keukentafel maakte Van Velsen in januari 2015 de overstap naar een eigen locatie aan de Pampuslaan. Van Velsen: "Deze move biedt mij de rust en de focus om mijn bedrijf verder uit te breiden. Bewust zoek ik nu de zakelijke markt op, want ik heb ontdekt dat mijn producten en werkwijze echt wat toevoegen aan een bedrijf."

Lipdubs, flashmobs, wat kan een bedrijf daar nu mee?
"Haha, dat zou je niet zomaar kunnen verzinnen als activiteit voor een bedrijf, hè? Maar het is ontzettend leuk om met elkaar iets neer te zetten. Iets wat je anders nooit zou doen. Mensen gaan buiten hun kaders, verlaten hun comfortzone en ontdekken een nieuwe kant van zich zelf. Dit soort activiteiten is ontzettend leuk om te doen als teamuitje, maar vooral als teambuildingsinstrument is het een geweldig middel. Je gaat namelijk met elkaar samenwerken om tot een mooi resultaat te komen. En achteraf heb je een tastbare herinnering."

Eh, maar wat is een lipdub eigenlijk?
"Een lipdub is een videoclip die in één take wordt opgenomen en waarin een nummer wordt geplaybackt. Het is over komen waaien uit Amerika en is heel populair op scholen: het liefst met een hele groep – vanaf tien is het leuk, maar met z'n vijfhonderden is het echt helemaal te gek – ga je een nummer playbacken waarbij de camera de groep volgt. Ikzelf werk meestal met groepen van tien tot vijftien man en een cameraman, dat is heel goed behapbaar. Wordt het groter, dan moet ik meer mensen inzetten. De deelnemers oefenen de tekst en per stukje tekst delen we ze in groepen in en draaien maar. En dat op een leuke locatie. Mensen gaan helemaal uit hun dak: dansen, het nummer uitbeelden, playbacken, zo leuk om te zien hoe vrij mensen zich gaan voelen."

Doet iedereen altijd mee?
"Mijn ervaring is van wel. Zeker in grote bedrijven heb je met leeftijdsverschillen te maken en voelen vaak de wat oudere werknemers zich wat beschroomd om te gaan zingen of dansen. Maar als de meeste collega's wel meedoen en als mensen ervaren wat een positief proces het is, zie je deelnemers eigenlijk altijd loskomen. Dat is zo gaaf. Wat ook helpt is dat ik altijd zorg dat er attributen zijn. Met een gek petje, pruik of bril op durf je ineens veel meer."

Dat klinkt als echt uit je comfortzone gaan?
"Ja, wanneer doe je nu zoiets? Wanneer mag je je als volwassene weer eens verkleden en je anders voordoen? En vooral de muziek werkt heel aanstekelijk: het is altijd vrolijk en stimulerend en zet mensen letterlijk in beweging. En het hele proces van samen toewerken naar een mooi resultaat, is voor

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding