Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

'Een goede oriëntatie op loopbaan is juist bij deze jonge leerlingen heel belangrijk'

Ze heeft er zin in: Chiquita Relyveld is sinds maart de nieuwe directeur van het Casparus College. Werken op een kleine vmbo waarbij je als directeur dicht bij de leerlingen staat, was altijd al haar droom. De Almeerse stelt zich graag aan Weesp voor en hoopt snel een vertrouwd gezicht voor bedrijven te zijn.

Haar werkkamer op het Casparus College heeft nog wel wat vrouwelijke accenten nodig vindt ze zelf, maar dat belet haar niet om zich al helemaal thuis te voelen op het Casparus College. Bij haar aantreden in maart trof ze een gepassioneerd team aan dat zich de laatste maanden na het plotselinge vertrek van haar voorganger Paul Blonk ook zonder schoolleiding overeind wist te houden. Relyveld: "Ik neem mijn petje af voor hun inzet. Ze zijn er in geslaagd om de school meer dan draaiende te houden en de leerlingen te begeleiden. Wel is er behoefte aan een nieuwe leider die samen met het team de richting van de school bepaalt. Dat is zeker in deze tijden van landelijke veranderingen binnen het vmbo geen overbodige luxe."

En die leider bent u?
"Dat probeer ik wel te zijn. Binnen het vmbo zijn vernieuwingen gaande waarbij er veel waarde wordt gehecht aan uitbreiding van de vaardigheden van leerlingen om te kunnen voldoen aan de eisen van de huidige maatschappij. Denk hierbij aan het kunnen maken van offertes, omgaan met computers en internet en jezelf presenteren. Daarnaast wordt loopbaanontwikkeling in een vroeg stadium steeds belangrijker: zit je in de juiste studierichting, doe je de dingen die bij je passen? Beschik je over de juiste competenties voor het vak? Ik ben in mijn vorige banen heel betrokken geweest bij de ontwikkeling van het zogenaamde vernieuwde vmbo, dus ik kan zeker mijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze school. Daarin volg ik de trend die door de heer Blonk is ingezet en pluk ik de vruchten van zijn beleid: het Casparus staat in Weesp en de regio goed op de kaart."

Als jong meisje wist Chiquita Relyveld het zeker: als ik later ga studeren wordt dat iets met techniek. Elektrotechniek om precies te zijn. Het liep anders. Bij haar studieoriƫntatie kwam ze terecht op een Hogere Technische School in Amsterdam: een kil en saai gebouw. Dat voelde echt niet goed. Vertwijfeld oriƫnteerde ze zich verder en uiteindelijk viel ze voor een lerarenopleiding. Ik ben goed in Nederlands en in wiskunde, dus dat wordt mijn toekomst, zo besloot ze. En zo werd ze docent Nederlands en wiskunde op de Meergronden, de middelbare school van haar jeugd. Via Educatie ROC Flevoland kwam ze in het management terecht en werd later teamleider op het Buitenhout College, een grote vmbo-school in Almere. Ruim zes jaar werkte ze daar met plezier, maar verlangen naar kleinschaligheid bracht haar naar het Casparus College in Weesp.

U bent zelf een voorbeeld dat je als leerling op een verkeerd spoor kunt zitten?
"Ik was ervan overtuigd dat mijn toekomst in de techniek lag en zie hoe het kan uitpakken. Wel grappig en misschien geen toeval dat ik mijn kennis en ervaring nu toch deels weer inzet in een beroepsvoorbereidende omgeving, waar techniek, net als de economische en dienstverlenende richtingen, een belangrijke rol speelt. Ik vind het heerlijk om jonge mensen te laten ontdekken waar hun hart ligt en de nadruk op loopbaanontwikkeling bij het vernieuwde vmbo leent zich daar goed voor. Ik vind het leuk om de school hier nog beter op in te richten, vernieuwend bezig te zijn en zorgen dat uiteindelijk je leerlingen op het voor hen juiste spoor zitten en in de pas lopen met de eisen van de huidige maatschappij. Mijn hart ligt bij de leerlingen: ik wil dat ze een leuke en leerzame tijd op het Casparus hebben en de school verlaten met een diploma waarvan ze weten wat ze ermee willen."

Hoe denkt u het Casparus College te laten aansluiten op het bedrijfsleven?
"Als vmbo, ROC en bedrijven zullen we moeten samenwerken om de jongeren op een goede manier voor te bereiden op hun toekomstige banen. Daar hebben alle partijen voordeel aan. Het lastige van het vmbo is dat het hier toch echt om voorbereidend beroepsonderwijs gaat en dat de stagiaires nog maar over weinig specifieke skills beschikken, waar bedrijven behoefte aan hebben. Ik zie een taak voor het Casparus om de verwachtingspatronen over en weer af te stemmen: dat bespaart teleurstellingen, voor zowel de stagiaire als voor het bedrijf. Toch hoor ik nu al goede verhalen terug over de stages van dit jaar die nu bezig zijn. Daar ben ik erg blij mee."

Wat is uw indruk van Weesp?
"Ik ben blij verrast over de bereidheid van Weesper bedrijven om elkaar te zoeken en te vinden. De kennismaking met de IVW op de laatste businessclub was hartverwarmend. Ik vind het belangrijk dat ik zichtbaar en benaderbaar ben en hoop dan ook van harte dat de ondernemers mij snel zullen herkennen als het nieuwe gezicht van de school. Zodat we elkaar weten te vinden in een optimale samenwerking."