Afbeelding

Pensioen 1-2-3

Vraag de gemiddelde werknemer hoe zijn pensioenregeling er uitziet, en hij zal je het antwoord schuldig moeten blijven. Laat staan dat hij weet hoeveel risico hij loopt en hoeveel pensioen hij later kan verwachten. Nu het pensioensbewustzijn door alle negatieve berichtgeving is gestegen, is het moment daar om de communicatie richting de werknemers flink te verbeteren.

Of de schrijver van het lied 'Ik tel tot drie' een vooruitziende blik had is nog niet helemaal duidelijk, maar de leden van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars denken het wel. Zij hebben zich gebogen over het gebrek aan pensioensbewustzijn en -kennis van deelnemers aan een pensioenregeling. Het resultaat is het Pensioen 1-2-3 geworden. Een gelaagde vorm van communicatie met veel iconen en een poging tot begrijpelijke taal. Niet alleen de eerdergenoemde partijen, maar ook de Tweede Kamer staat in grote meerderheid achter deze nieuwe vorm van informatieverstrekking. Op 5 maart is de Wet pensioencommunicatie aangenomen. Het Pensioen 1-2-3 is onderdeel van deze wet.
Pensioen 1-2-3 is eenvoudig van opzet. Het stelt drie lagen van communicatie voor. In de eerste laag kan een deelnemer in vijf minuten zien wat de belangrijkste elementen van de pensioenregeling zijn. Vervolgens kan vanuit deze laag op elk deelonderwerp worden doorgeklikt naar de verdiepende informatie in de tweede laag. Tot slot treft een deelnemer in de derde laag gedetailleerde informatie over de pensioenregeling en de pensioenuitvoerder aan.

Alle informatie moet geschikt zijn om via digitale media op te vragen, zodat de deelnemer direct naar de diepere lagen kan 'doorklikken'. Deze nieuwe aanpak, met heldere icoontjes, zou deelnemers veel meer tot lezen moeten aanzetten. Er kan namelijk in een oogopslag worden gezien wat de pensioenregeling wel en niet voor de deelnemer regelt.

Vergeleken met de startbrief is Pensioen 1-2-3 kort en bondig, herkenbaar door de uniforme opzet en visueel aantrekkelijk vanwege het gebruik van iconen. Toch blijft het de vraag of nog meer informatie tot meer kennis of tot een hogere drempel leidt.
De ervaring leert dat een presentatie of een persoonlijk gesprek vaak veel meer pensioensbewustzijn kweekt dan het toesturen van nog meer informatie. Duidelijk aangeven welke onderdelen belangrijk voor de betreffende werknemer zijn en welke keuzes hij dient te maken. Wanneer een werknemer begrijpt hoe zijn pensioenregeling in elkaar zit en wat deze regeling kost, zal hij deze regeling ook doorgaans meer waarderen. Op deze manier ziet een werknemer de pensioenregeling weer meer als een arbeidsvoorwaarde en veel minder als een kostenpost.