Afbeelding

Safe-ID loopt hard

De startende Weesper onderneming Safe-ID gaat een samenwerking aan met de Amsterdam Marathon. Een belangrijke stap om binnen de sportwereld stevig voet aan de grond te krijgen. "Dit is nog maar het begin", zegt initiatiefnemer Patrick van Rumt.

De samenwerking betekent dat alle 43.500 deelnemers van de Amsterdam Marathon (op 18 oktober 2015) een zogeheten Safe-ID Running Tag krijgen. Daarnaast krijgen de 1750 vrijwilligers zo'n plaatje. Safe-ID is een beveiligd digitaal platform waar gebruikers een profiel kunnen aanmaken waar al hun persoonlijke en medische gegevens in staan. In geval van een noodsituatie kunnen hulpverleners die informatie oproepen via de QR-code die op het Safe-ID-plaatje staat. Op deze manier kan er snel en adequaat hulp geboden worden en is snel een telefoonnummer van het thuisfront bekend.

Patrick van Rumt startte Safe-ID een jaar geleden op. Volgens hem is er zowel bij organisaties van grote sportevenementen als bij hulpdiensten grote behoefte aan een dergelijk systeem waarmee snel de juiste gegevens voorhanden zijn. "Het is dan ook niet toevallig dat we de gesprekken met Le Champion hebben gevoerd, de organisator van de marathon. Ook de gemeente Amsterdam heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Ze zochten daar iets voor en Safe-ID bleek voor hen de oplossing te zijn. Voor aanvang van de marathon zijn we met een groot team aanwezig om de lopers te helpen bij het invullen van het profiel, zodat het systeem meteen werkt."

Deze deal is voor de prille bedrijfsvoering van Safe-ID een regelrechte klapper. Het aantal gebruikers wordt meer dan vertienvoudigd. Los van de inkomsten is dat ook belangrijk voor de status van Safe-ID. Er is veel publiciteit geweest, zelfs internationaal. Uiteindelijk hoopt Van Rumt met Safe-ID de standaard op dit gebied te worden. Hij verwacht dat er nu meer hardloopevenementen met Safe-ID gaan werken. "Ons product geeft de organisatie van zo'n evenement een hoop zekerheid. Als er iets gebeurt met een deelnemer dan weet je snel wie het is, of er relevante medische gegevens zijn en waar het thuisfront te bereiken is", aldus de Weesper, die verder meldt dat er al diverse gesprekken gaande zijn. "Amsterdam is een grote stap, maar eigenlijk nog maar het begin."

Een Safe-ID Tag kost € 4,95 per stuk, daarnaast moet er voor 2 à 3 euro per jaar een abonnement worden afgesloten. De Run Tag is in Weesp verkrijgbaar bij Bijvoet Sport. Voor fietsers en wielrenners is er ook een Bike Tag: die is te koop bij (Handmade by) Van der Linden.