Afbeelding
Foto:

'Weesp is prachtig, maar sommige dingen kunnen beter'

Elke zomer vaart rondvaartboot de Moby Queen statig over de wateren van Weesp, haalt haar passagiers op aan de VVV-steiger aan de Hoogstraat en vervolgt haar tocht over de Vecht. En hoewel eigenaar en kapitein Kees van Leeuwen een speciaal plekje in zijn hart voor Weesp heeft, voelt hij zich steeds minder welkom in onze stad.

Op zondagochtend zijn de wekelijkse opstaptochten voor iedereen toegankelijk, andere keren doet de Moby Queen van Rederij Tisset met feesten en partijen Weesp aan. De excursies over de Vecht verliezen in de ruim dertig jaar van het bestaan van de rederij nog niets aan populariteit.

"Weesp is een prachtig stadje," herhaalt Kees van Leeuwen meerdere keren in het gesprek, "maar het zou wat moeten doen aan haar gastvrijheid: elke keer als ik aanleg bij de VVV-steiger om gasten op te laten stappen krijg ik commentaar van omwonenden. Ik zou het uitzicht verpesten en de doorgang aan de Hoogstraat belemmeren, zeker als gasten met een touringcar aankomen. In die zin heeft Weesp het gewoon niet goed geregeld en krijg ik het chagrijn over mij heen. Mij vergaat hier ook het plezier om die reden. Deze zomer doe ik de openbare opstaptochten over de Vecht nog vanuit Weesp, maar ik ben er nog niet met mijzelf uit of ik deze activiteit volgend jaar nog ga doorzetten."

Weesp is niet gastvrij?
"Nee, helemaal niet. Neem nu alleen al de bruggen rond Weesp. Sinds de brug De Uitkomst kom je na 20.00 uur Weesp niet meer in of uit richting Amsterdam. De spoorbrug is ook een spelbreker en belemmert de doorgang naar Muiden en het IJmeer. Door die slechte toegankelijkheid is het voor veel festiviteiten niet meer aantrekkelijk om Weesp aan te doen, waarmee de binnenstad natuurlijk inkomsten misloopt."

Rederij Tisset heeft haar roots in Weesp. Vanuit een hobby kocht Weesper Kees van Leeuwen in 1978 de rondvaartboot Mobidik, die hij de eerste jaren inzette als hotelschip met kamerverhuur, om later te starten met de rederij in de industriehaven van Weesp bij bedrijventerrein Noord. Al snel voeren er vier 'Mobidikken' met gezelschappen door Weesp naar de Vecht. In de jaren negentig werd het woonproject Aquamarin gebouwd. De rederij verloor de bezwaarprocedure en was genoodzaakt zijn schepen, waaronder de Moby Queen en de Moby King, te verplaatsen naar Almere-Haven. Van Leeuwen: "Weesp kon me geen alternatieve ligplaats bieden en in Almere werd ik met open armen onthaald. Alle voorzieningen die ik nodig had werden geregeld. Ik heb zelfs nog de pilot voor de veerdienst tussen Almere-Haven en Huizen gedaan. Het Almeerse enthousiasme voor mijn rondvaartbedrijf staat in schril contrast met Weesp, waar men al jaren spreekt over het aantrekken van dagjesmensen, maar intussen een toeristische attractie als dit laat gaan."

Hoe zou Rederij Tisset zich wel welkom kunnen voelen in Weesp?
"Zorg eerst eens voor een goede opstapsteiger waar niemand last van heeft. Ik roep al jaren dat die gerealiseerd zou kunnen worden in de hoek van de Stationsstraat, waarmee je meteen het parkeerprobleem van gasten hebt opgelost. Die is daar vlakbij. Als Weesp aantrekkelijk wil zijn voor dagjesmensen zul je in elk geval moeten zorgen voor parkeerfaciliteiten waar ook touringcars geparkeerd kunnen worden. Het ontbreekt Weesp verder aan attracties en voor bootjesmensen wordt het hier ook steeds minder aantrekkelijk. Ik zie de aantallen teruglopen en laveer nu met groot gemak door Smal Weesp in de zomer. Dat is wel anders geweest."

Wat doet Weesp verkeerd?
"Ik zie geen blauwe vlag wapperen in Weesp die aangeeft dat de gemeentewateren erkend zijn en beschikken over de vereiste voorzieningen op loopafstand. Het beheer van de havens is te versnipperd. Verder wordt er zodra je je neus maar laat zien door havenmeesters meteen om geld gevraagd. Dat is niet gastvrij: laat mensen alleen betalen voor overnachtingen en zorg dat je bruggen 's avonds langer en overdag altijd open zijn in het seizoen. Waarom is Weesp eerder dicht dan bijvoorbeeld Nigtevecht en Driemond?"
Tisset opereert sinds drie jaar vanuit Zaandam, hoe bevalt het daar?
"Ondanks dat alles daar goed was geregeld zijn we na twintig jaar weggegaan uit Almere. We hadden er alles, maar onze feestklanten zaten niet daar, vandaar dat we toch op zoek zijn gegaan naar een andere ligplaats. Zaandam biedt ons een haven die we kunnen afsluiten en een eigen parkeerterrein. Daarbij is de ligging een ideaal vertrekpunt voor de regio Amsterdam, Alkmaar, het IJsselmeer en ook nog steeds de Vecht; we kunnen alle kanten op vanuit hier. Rederij Tisset richt zich steeds meer op feesten en partijen en we merken dat ook steeds meer jongeren onze partyboten ontdekken als locatie voor hun feesten. Midden op het Markermeer uit je dak gaan, dat is een heel bijzondere ervaring!"

Afbeelding