Afbeelding
Foto: Brian Elings

Groene oase

Bij een goed golfcentrum hoort een goede keuken, stelt Joost Boelens. Vanaf de start van de golfbaan, deze maand precies twintig jaar geleden, beschikt het restaurant over een vaste kok en vast personeel. Boelens: "In feite is Brasserie De Pitch niets nieuws, maar met deze nieuwe naam hopen wij ook gasten te bereiken die niets met golf hebben. Je kunt hier heerlijk zitten en voortreffelijk eten. We hebben de indeling gewijzigd met een apart golfcafé voor de golfers en een visueel gescheiden restaurantdeel. Een kleine wijziging, maar met een groots effect, moet ik zeggen. En we hebben een schitterend terras. We zijn nu sinds begin april open en we merken dat het aantal gasten dat niet golft enorm toeneemt. Ik vind het ontzettend leuk dat Weespers en mensen uit de regio ons steeds beter weten te vinden."

En voor de zakelijke lunch of diner?
"Vanzelfsprekend. Hoe gemakkelijk is het om hier af te spreken voor je zakenlunch? Gratis parkeren voor de deur, op een steenworp afstand van bedrijventerrein Noord: je rijdt er zo heen. Een groot voordeel is ook dat de brasserie zes dagen per week open is. Met de opening van De Pitch merken we dat er nieuwe, zakelijke mensen binnenkomen, dus blijkbaar werkt het: de naam De Pitch is laagdrempeliger dan Golf- en Vergadercentrum. Het was voor ons een gemakkelijke move, we hadden alle faciliteiten al in huis."

Met 9 holes par 3 is Golf- en Vergadercentrum Weesp een golfbaan van bescheiden omvang, maar met haar grote variatie in moeilijkheidsgraden een aantrekkelijke uitdaging voor menig golfer. De Brabantse Joost Boelens weet nog goed waar hij ja tegen zei toen hij in 1995 door de gemeente Weesp benaderd werd de golfbaan aan de Basisweg in Weesp te realiseren. In die tijd was golf nog een redelijk elitaire sport en wilde je meedoen dan moest je beschikken over geld en via obligaties je inkopen in clubs. In het buitengebied van Weesp was acht hectare beschikbaar, een bescheiden oppervlak voor een golfbaan. Boelens: "Wethouder Renkema benaderde mij destijds met de vraag of ik wilde afmaken waar een andere Brabander al mee was begonnen. Tijdens de aanleg van het veld ging hij failliet, dus waren ze op zoek naar iemand die de klus wilde overnemen. In die tijd had ik een bedrijf in aanleg van golfbanen, dus die vraag aan mij was niet zo vreemd. Ik droomde van een golfbaan van bescheiden omvang en een laagdrempelig imago met als belangrijke reden de sport los te weken van haar elitaire imago. Althans, in mijn golfcentrum wilde ik realiseren dat de sport voor veel portemonnees bereikbaar was. Ik heb de golfbaan toen afgemaakt, de poorten opengezet en in een mum van tijd – in anderhalf jaar om precies te zijn – hadden we 550 leden."

Welk concept had je voor ogen?
"Ik heb heel bewust gekozen voor een 9 holes par 3-golfbaan. Loop je 18 holes op een grote baan dan ben je 5 uur onderweg. Loop je bij ons 18 holes dan ben je met twee tot drie uur klaar, dus dat is heel goed te doen als je minder tijd hebt, na je werk of zelfs in je lunchpauze. Dit concept staat nu nog net zo overeind als toen ik met het golfcentrum begon."

Dat trekt bepaald publiek?
"Publiek van alle rangen en standen en leeftijden. Dat was twintig jaar geleden zo en dat is nu nog steeds zo. Het concept par 3 is goed: alle facetten van het golfspel zitten erin, een gevarieerde moeilijkheidsgraad door de afwisselende grootte van de greens, de

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding