Afbeelding

Personeelsfeest onder de WKR toch geen feest

Dat de regeltjes van de werkkostenregeling niet zo eenvoudig zijn, blijkt maar weer eens uit het volgende: De Belastingdienst heeft onlangs haar eerdere uitspraken inzake een vrijstelling voor personeelsfeesten na afloop van zakelijke bijeenkomsten of studiedagen weer ingetrokken.

Eerdere uitspraak Belastingdienst
De belastingdienst heeft eerder aangegeven dat een personeelsfeest op een externe locatie dat plaatsvindt aansluitend op een studiedag onder de vrijstelling kan vallen met betrekking tot de reis- en verblijfkosten. Zij vertelde daarbij dat de hapjes, drankjes en de maaltijd, maar ook de reiskosten en eventuele overnachtingskosten dan buiten de heffing kunnen blijven. Alleen een eventueel optreden van een artiest zou loon vormen.

Recente berichtgeving
Echter, hier is de belastingdienst op teruggekomen. De informatie op de website van de belastingdienst inzake de werkkostenregeling is geactualiseerd. Een personeelsfeest aansluitend op een studiedag is dus toch belast. Als u een studiedag op een externe locatie organiseert met aansluitend een personeelsfeest dan geldt volgens de belastingdienst het volgende:
De invulling van het programma is doorslaggevend bij de beoordeling van het karakter en of u dit onbelast kunt doen. Studiedagen zijn gericht vrijgesteld. De lunch en de reiskosten maken daarvan deel uit en deze kunt u daarom ook onbelast verstrekken.

Het personeelsfeest is zonder meer een aparte activiteit en heeft vooral een consumptief karakter. De kosten van dit feest zijn loon voor de werknemers. U kunt dit loon ook onderbrengen in de vrije ruimte. Het gaat hierbij om de kosten voor het buffet, het optreden van de beroemde artiest en eventuele andere consumpties.

Is een personeelsfeest altijd loon?
Volgens de belastingdienst hebben personeelsevenementen vooral een consumptief karakter en zijn deze daarom belast. Een feest op een externe locatie kan over het algemeen niet onder een gerichte vrijstelling vallen. Dit is anders voor personeelsfeesten op de werkplek of personeelsfeesten die door de personeelsvereniging (die aan de voorwaarden voldoet) worden georganiseerd. In dat geval kan dit personeelsfeest onbelast plaatsvinden. Nuttigen uw personeelsleden tijdens het feest op de werkplek ook een maaltijd, dan moet u hiervoor € 3,20 tot het loon berekenen of dit bedrag onderbrengen in de vrije ruimte.

Kortom, gaat u een uitje plannen? Denk dan vooraf goed na over het karakter van het uitje en de bijbehorende fiscale consequenties.