Afbeelding

Noord-Holland belooft kansen aan winkels

Het nieuwe provinciebestuur van Noord-Holland is gevormd. In het coalitieakkoord staat een ambitieuze economische paragraaf.

"Onder het motto 'Ruimte voor groei' maken de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en CDA realistische en ambitieuze keuzes voor werkgelegenheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Samen met de Noord-Hollanders geven zij ruimte aan groei voor een provincie die er toe doet", zo vermeldt het persbericht van de coalitiepartijen.

Een van de plannen is het instellen van een MKB-innovatiefonds dat nieuwe initiatieven makkelijker van de grond moet krijgen. Om de leefbaarheid in stads- en dorpskernen te behouden en te versterken, geeft de coalitie zo veel mogelijk kansen aan de huidige detailhandel en kiest zij voor hoofdwinkelgebieden. Schiphol blijft een belangrijke motor voor de provinciale economie. Er komt de komende periode structureel geld voor het aantrekken van (internationale) bedrijven, waar wellicht ook bedrijven in de periferie (zoals Weesp) weer van profiteren. Verder wil de coalitie onderzoeken hoe glasvezel zo goed mogelijk en voor iedereen bereikbaar wordt in Noord-Holland. De coalitie blijft investeren in de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen via de zogeheten 'HIRB-regeling'.

Verder lezen we op de website van de provincie: "De versterking van de regionale economie en de groei van werkgelegenheid zijn belangrijke speerpunten van de coalitie, die streeft naar een aantrekkelijk ondernemersklimaat. De coalitie zorgt voor de nodige randvoorwaarden voor groei en innovatie, geeft ondernemers de ruimte, heeft een scherp oog voor de leefomgeving en stimuleert de industrie, diensten en landbouw in Noord-Holland. Om het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten, komt er een provinciale werkambassadeur."