Verschil testament en levenstestament

Naast het 'gewone' testament is er sinds een aantal jaren ook het levenstestament. Eerder is daar al aandacht aan besteed. Daarin is heel kort aangegeven dat, hoewel de benaming vrijwel gelijk is, er hele grote verschillen zijn tussen de twee. Simpelweg werkt een gewoon testament bij overlijden en een levenstestament tijdens je leven. Het is vandaag de dag zeker niet ongebruikelijk dat je zowel een testament als een levenstestament hebt. Wanneer kies je wat?

Testament
In een testament regel je allerlei zaken voor als je bent overleden. Bijvoorbeeld hoe en onder wie je erfenis wordt verdeeld en wie jouw erfenis afwikkelt. Het is niet altijd nodig om een testament te maken. De wet regelt namelijk wie er van je erft als je geen testament hebt gemaakt.

Belangrijkste reden voor het opstellen van een testament is dus dat je wil afwijken van de wet of een aanvulling wil maken op de wettelijke regeling. Zo zou je misschien wel willen aansluiten bij de wettelijke erfopvolging, maar wil je bijvoorbeeld ook geldbedragen of een bepaalde bezitting vermaken aan een specifieke begunstigde. Bijvoorbeeld een geldbedrag aan het goede doel of een auto aan een neefje. Grootouders legateren soms het van erfbelasting vrijgestelde bedrag aan kleinkinderen. Leuk voor de kleinkinderen en daarnaast nog eens een aanzienlijke besparing van erfbelasting!

Ook wordt vaak voor een testament gekozen om een executeur aan te wijzen. Als er een executeur is, kan de erfenis makkelijker worden afgewikkeld en wordt in veel gevallen onenigheid tussen de erfgenamen onderling voorkomen. Ouders willen voor hun kinderen vaak de uitsluitingsclausule met een testament vastleggen. Hiermee wordt voorkomen dat een schoonkind bij scheiding van het kind meedeelt in de erfenis.

Levenstestament
Een levenstestament maak je om een vertrouwenspersoon aan te wijzen die namens jou beslissingen neemt als je dat zelf tijdelijk of definitief niet meer kunt. Als je bijvoorbeeld door ziekte zelf je zaken niet meer kunt regelen, bijvoorbeeld het betalen van rekeningen, het bijhouden van je administratie en het doen van belastingaangiften, maar ook het zorgen voor je huisdieren en dergelijke; dan is het prettig als je een vertrouwenspersoon hebt aangewezen die dat voor je doet.

Het gaat in een levenstestament niet alleen om zakelijke beslissingen, maar soms ook om beslissingen over jouw medische behandeling vast te leggen, dan wel daarnaar te verwijzen. Niet altijd is het zo dat een partner of kinderen al deze beslissingen namens jou kunnen nemen in een dergelijke situatie. Als er dan geen levenstestament is, dan moet er aan de rechter worden gevraagd om een bewindvoerder te benoemen.