Afbeelding
Foto: Bob Awick

Alternatief voor de bank

Als alles volgens plan verloopt krijg de eerste MKB-ondernemer eind dit jaar of begin volgend jaar een lening en coach vanuit de Kredietunie Gooi en Vechtstreek. Sinds medio 2014 maken een groep van (oud-)ondernemers en vier accountantskantoren zich sterk voor dit alternatief voor de banklening. Ook de gemeente Weesp ondersteunt het initiatief.

Het idee van de Kredietunie is simpel: van en door ondernemers voor ondernemers. De ene groep (oud-)ondernemers stelt geld en kennis beschikbaar en de andere groep ondernemers ontvangt een lening en tegelijkertijd een coach. De Kredietunie hoopt hiermee de economie in de Gooi en Vechtstreek te versterken. Bert Rebel van Lentink Accountants uit Huizen is de drijvende kracht achter de regionale Kredietunie. Zij merken dat ondernemers uit het MKB steeds moeilijker aan krediet komen. Rebel heeft overigens wel begrip voor de houding van de banken. "Banken hebben te maken met een strengere regelgeving en ze moeten in verhouding veel tijd besteden aan kleinere kredieten."

Het initiatief is regiobreed opgepakt. De regio Gooi en Vechtstreek, waar ook Weesp deel van uitmaakt, heeft inmiddels een subsidie van € 45.000 toegezegd. De aanvraag voor een aanvullende subsidie van € 40.000 wordt binnenkort bij de Provincie Noord-Holland ingediend. Zij heeft dit jaar 200.000 euro beschikbaar gesteld om de oprichting van kredietunies in de provincie te faciliteren. Als die subsidie binnen is staat niets de oprichting meer in de weg, zo lijkt het. Met de bijdrage vanuit de regio hebben de negen gemeentes van de Gooi en Vechtstreek zich achter de plannen geschaard en onderstrepen zij het belang van deze vorm van financiering.

Joop van Dort (te zien op de foto) is secretaris van de Kredietunie en lid Economic Board Gooi en Vechtstreek. Hij is verheugd over de bijdrage. "De statuten gaan binnenkort naar de notaris en er is een voorlopig bestuur waarbinnen veel bancaire en financiële deskundigheid aanwezig is." Ook wethouder Herman Tuning in Weesp ziet in de Kredietunie een goed middel om met name het MKB te ondersteunen.

De Kredietunie Gooi en Vechtstreek gaat zich toeleggen op het verstrekken van leningen tot € 250.000. In principe kan iedere ondernemer een aanvraag voor een lening indienen. De financieringsvraag moet met een goed ondernemersplan onderbouwd zijn. Ook de 'staat van dienst' van de ondernemer wordt meegenomen in de beoordeling. De coach, die iedere ondernemer die krediet aanvraagt krijgt toegewezen, is ook een soort 'voorwaarde' en wezenlijk onderdeel van de Kredietunie.