Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Nu kan heel Europa zien hoe mooi ons stadje Weesp is

Vier sprekende foto's van Weesp met daaronder vier rake woorden: Water Wonen Werken Weesp. De 'Weesper vrachtauto' van Wim Bos Transport is onlangs ten doop gehouden en rijdt inmiddels door binnen- en buitenland. "Fantastische promotie voor Weesp."

Met foto's van bootjes in de sluis, de markt voor het historische stadhuis, het ruime bedrijventerrein en de molens aan de Vecht geeft de promotietruck een karakteristiek beeld van Weesp. Voor Weespers is het allemaal gesneden koek. Maar lang niet iedereen weet dat Weesp deze mooie kanten heeft. "Veel mensen kennen Weesp zo niet", zegt Wim Bos. Mensen die alleen maar langsrijden met de trein of niet verder komen dan het bedrijventerrein, zien alleen de buitenkant van Weesp: flatgebouwen en industrie. Maar het hartje van de stad is andere koek, getuige de foto's op de vrachtauto. "Dit is een mooie reclame, dachten wij zo", aldus Wim Bos. Toen hij begin dit jaar werd uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar, beloofde Wim Bos op een van zijn opleggers reclame voor Weesp aan te brengen. "Deze truck auto blijft de komende jaren door zo rijden, afhankelijk van hoe lang de reclame er nog een beetje knap blijft uitzien. Drie à vier jaar zeker", schat Wim Bos in.

Autobahn
Deze auto zal bijna dagelijks op de wegen van Nederland en Europa te zien zijn, steeds op weg naar andere bestemmingen waar klanten van het Weesper transportbedrijf hun goederen gebracht of gehaald willen hebben. De auto zal veel worden ingezet voor het vervoer van en naar beurzen. "Hij rijdt dus ook veel in Duitsland en zeker een à twee keer per week naar Engeland."

We zien het al helemaal voor ons: de 'Weesper vrachtauto' rijdend op de Autobahn, de rondweg van Parijs, de Brennerpas of richting de Kanaaltunnel. Zou de chauffeur vaak een opgestoken hand zien of een groetende toeter horen van een Weesper die daar toevallig ook rijdt? We zullen het over een paar maanden eens vragen. Dan horen we ook graag wat ze in Duitsland en Engeland vinden van 'Weezp' of Wiesp'.
Zoon Wim Bos jr. legt uit dat we hier te maken hebben met een zogeheten city-trailer. "Een relatief korte truck die we veel in de steden gebruiken. Er is ruimte om een heftruck mee te nemen die je kunt gebruiken bij het laden en lossen. Een van de zijkanten kan open om lange goederen te laden en te lossen. De auto is niet nieuw, maar een goede gebruikte die we even netjes opnieuw hebben laten spuiten. Ja, hij rijdt heerlijk."

Solidariteit
Het ontwerp is eenvoudig en doeltreffend. Janton Stork schetste het. "Ik ben zeer tevreden met hoe het is uitgepakt. Je denkt eerst na: wat wil je bereiken. Deze auto rijdt over de weg, dus het gaat erom om snel een blik van Weesp te kunnen meegeven. Daarom vier grote foto's en de kernwoorden eronder." De vier sprekende foto's zijn gemaakt door Brian Elings, ook de hoffotograaf van dit blad. De opdruk is aan beide zijden van de oplegger gelijk. Voorop de oplegger, dus vlak achter de in Wim Bos-rood uitgevoerde cabine, prijkt trots het gemeentewapen van Weesp. Op de achterdeuren van de oplegger zien we twaalf logo's van Weesper bedrijven die de financiering mede mogelijk hebben gemaakt. "Commercieel heeft het voor de meeste sponsors niet direct waarde, maar wel vanuit de solidariteitsgedachte. We hebben er met elkaar voor gezorgd dat deze auto mogelijk werd, met als doel Weesp te promoten. Dat zegt weer veel over het bedrijfsleven van Weesp", zegt IVW-voorzitter Wim Zagt.

Ook hij is zeer te spreken over het eindresultaat. "Deze foto's geven precies het beeld weer zoals ik dat heb van Weesp: een fantastische, waterrijke stad om in te wonen en in te werken. Maar nog niet iedereen heeft dat beeld. Mijn klanten zitten overal en vaak kennen ze Weesp niet echt of ze associëren het niet ergens mee. Dus het is goed dat deze auto de komende jaren overal rondrijdt, ik begreep ook in onze regio. Dus ik ben benieuwd wat dat de komende jaren oplevert, of het meer affiniteit met onze stad oplevert en het beeld dat mensen van Weesp hebben verandert.

PR-campagne
Uitvoerend IVW-secretaris Cor van der Poel is altijd een warm pleitbezorger geweest van Weesp-promotie en komt bijna woorden tekort om het initiatief toe te juichen. "Fantastisch. Ik ben hier ontzettend enthousiast over. Ik hoor de laatste tijd veel over Weesp-marketing en ik ben van mening dat dit al een belangrijke basis is voor een enorme PR-campagne voor Weesp. Het zijn schitterende beelden, Weesp is een wereldstad en de mensen in heel Europa zullen dat nu gaan zien. Kortom, ik ben er helemaal gek op."

Een van de ondernemers die aan de bedrukking van het opleggerzeil heeft meebetaald is Theo Voskuil van Voskuil Verhuur Service. Hij vindt zijn logo achterop de oplegger terug. "Klein maar fijn. Het is een heel leuk initiatief, een mooie promotie van Weesp. En dat ons logo er dan ook op staat, is ook heel leuk. Hoewel het natuurlijk wel wat groter had gemogen", grapt Voskuil. Staat er op de vrachtauto's van Voskuil ook iets van Weesp-promotie? "Nee, eigenlijk niet. Misschien iets om over na te denken."

Afbeelding