Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

'Weesp is leuk zeg, nooit geweten'

1. Weesp Gastvrij?
Een initiatief van Marketing Weesp, de nieuwe organisatie van vrijwilligers die ook achter de Weesper VVV zit. Het doel was om op een zaterdag extra gastvrij te zijn en de bezoekers te trakteren op een heerlijk dagje Weesp. Winkeliers hadden kraampjes en aanbiedingen, de restaurants terrassen en hapjes en in de theaters en op andere plekken waren er allerlei korte voorstellingen. Een culinair en cultureel shoppingfestival, zo stond overal. Winkeliers, horeca- en theaterondernemers lieten zien wat de Vechtstad te bieden heeft aan de eigen bewoners, maar vooral aan de bewoners van omliggende plaatsen. De achterliggende gedachte is om meer op het (kleinschalige) toerisme te mikken en toch ook de webshoppende consument ervan te overtuigen dat die leuke winkelstraatjes, met z'n service verlenende, winkeliers zo gek nog niet zijn.

2. Wat bereiken we ermee?
"Dat inwoners van deze regio ook een keertje afslaan naar Weesp als ze op zoek zijn naar vertier, authenticiteit en kwaliteit", zo vatte Gijs Numan van café-restaurant Aaltje samen. "Weesp heeft zoveel te bieden, maar in de regio weten de mensen dat onvoldoende. Weesp heeft een super gezellige stadskern, authentieke winkels en horecazaken waar de ondernemers zelf op de vloer staan en twee prachtige theaters. Dat is de kracht van Weesp en dat is wat we moeten promoten."

3. Wat het een succes?
Méér dan dat. De winkelstraten, de terrassen en de theaters waren vol, weer en sfeer waren uitstekend en de kassa's rinkelden. Ook erg attent: allerlei vrijwilligers waren ingeschakeld om gastvrouw en gastheer te zijn. Ze gaven tips aan bezoekers, wezen de weg en beantwoordden vragen.

4. Hoe is de doelgroep bereikt?
Er is geen communicatiekanaal onbenut gelaten. Er stonden borden in Weesp, het WeesperNieuws werd ingeschakeld, er was een goede website gemaakt, (sociale) netwerken werden aangesproken en de organisatie had een eigen krant gemaakt. Daarvoor waren allerlei Weespers gevraagd om op hun vakgebied bij te dragen. De krant is via de huis-aan-huisbladen van Enter verspreid in de wijde regio. Op de dag zelf vormden blauwe voetstappen op straten en stoepen de route langs de activiteiten.

5. Waren er veel bezoekers uit de regio?
Nou en of. Mirjam Duffels uit Duivendrecht en Linda Manoth uit Diemen lazen over Weesp Gastvrij en deden op 27 juni gezellig een dagje Weesp. "Gratis mee met een boottochtje over de Vecht? Leuk, dat gaan we zeker doen", zeiden ze. Een meneer uit Kockengen maakt een ritje met zijn motor: "Wat een geinig stadje is Weesp, leuk initiatief hoor. Ik ga even kijken wat er voor mij bijzit." Meneer en mevrouw Snijder: "We zagen in Hilversum bij de kraam van Pronk Juweel een folder over Weesp Gastvrij liggen. In Amersfoort was ook iets te doen, daar zijn we eerst naar toe gegaan, maar dat vonden we maar niets. Nu zijn we hier en volgen we de blauwe voetstappen. Wat is Weesp leuk zeg, nooit geweten!"

6. Wat vonden de Weespers er zelf van?
Die waren ook zeer te spreken over hun eigen stadje. Soms heb je dit soort initiatieven nodig om weer even te zien hoe mooi het allemaal is. De sfeer was prima en het was ook weer niet te druk, zoals soms met het Sluis-en-bruggenfeest. Mia en Jan van der Meulen vertelden tegen het WeesperNieuws: "Normaal zitten we nooit in Weesp op het terras, maar vandaag maken we er echt een dagje van."

7. Volgend jaar weer?
Daar mogen we gezien het doorslaande succes van dit jaar rustig vanuit gaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding