Afbeelding

Al op de hoogte van wijzigingen arbeidsrecht?

Op 1 januari 2015 zijn al een aantal wijzigingen binnen het arbeidsrecht ingevoerd. Met ingang van 1 juli 2015 trad de tweede tranche van de Wet Werk en Zekerheid in werking waarmee het arbeidsrecht ingrijpend wordt gewijzigd.

Ketenregeling
De maximaal toegestane keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is ingekort. Het is nog wel mogelijk om drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd overeen te komen, maar deze mogen gezamenlijk niet meer dan twee jaar bedragen. Bij de vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of indien de arbeidsovereenkomsten de twee jaar overschrijden ontstaat van rechtswege een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De periode die nodig is om de keten te doorbreken is verlengd van drie naar zes maanden.

Transitievergoeding
Daarnaast zijn werkgevers wanneer zij het initiatief nemen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen of de beëindiging aan hen te wijten is - waar het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ook onder valt - een transitievergoeding verschuldigd aan werknemers die minimaal 24 maanden in dienst zijn geweest. De transitievergoeding is onder andere niet verschuldigd indien de beëindiging het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer (bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet).

Wijziging ontslagrecht
Het ontslagrecht is tevens gewijzigd. Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid worden verplichte ontslagroutes geïntroduceerd. Het UWV is bevoegd om ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid te behandelen. De kantonrechter oordeelt over ontslagen wegens andere oorzaken, bijvoorbeeld bij disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer of bij een verstoorde arbeidsrelatie. De reden van ontslag bepaalt vanaf nu dus de te volgen ontslagroute.

In het oude ontslagrecht was een ontbindingsbeschikking van de kantonrechter of een ontslag via het UWV doorgaans definitief en is hoger beroep niet mogelijk. In het nieuwe ontslagrecht is dit anders. Een beroep kan worden ingesteld bij de kantonrechter tegen een uitspraak van het UWV. Daarnaast kan tegen een uitspraak van de kantonrechter hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof en daarna cassatie bij de Hoge Raad. Ontslag met wederzijds goedvinden (d.m.v. een vaststellingsovereenkomst) is nog steeds mogelijk. Onder het nieuwe recht mag een werknemer hier echter binnen twee weken na ondertekening, eenzijdig en zonder opgave van reden, op terugkomen. De werknemer heeft zelfs drie weken om zijn instemming in te trekken indien de werkgever de werknemer niet schriftelijk heeft geïnformeerd over deze mogelijkheid.