Vijf van de zes bestuursleden van de IVW: Janton Stork, Reinier Mommaal, Cor van der Poel, Jaco ter Beek en Wim Zagt.
Vijf van de zes bestuursleden van de IVW: Janton Stork, Reinier Mommaal, Cor van der Poel, Jaco ter Beek en Wim Zagt. Foto: Brian Elings

Jaarverslag IVW staat bol van prestaties en aandachtspunten

Bedrijvenvereniging IVW speelt nog altijd een centrale rol in de uiteenlopende ontwikkelingen die het Weesper bedrijfsleven raken en die van belang zijn voor de ondernemers. Zijn er activiteiten waar de IVW niet bovenop zit, zou je denken als je het lijvige jaarverslag over 2014 leest. De conclusie is dat de inspanningen van de IVW ook leiden tot verbeteringen. Toch blijven er ook punten van aandacht en zorg.

Het jaarverslag van het IVW-bestuur is eind juni besproken tijdens de algemene ledenvergadering. Op deze pagina's enkele belangrijke passages.

Bijeenkomsten
Even wat cijfers om erin te komen. De IVW hield zes bijeenkomsten: naast de nieuwjaarsreceptie, de algemene ledenvergadering en drie 'gewone' BusinessClubs was er natuurlijk het jubileumfeest in Explore in Muiden. Met tussen de 120 en 140 personen worden de BusinessClubs altijd goed bezocht. De nieuwjaarsreceptie, waar Solar Clarity werd uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar, was met 200 bezoekers traditioneel veel drukker. Het jubileumfeest was met ruim 300 gasten het drukst bezocht.

Contacten
Dan de belangenverhartiging. Het bestuur onderhield vele contacten met onder andere de Kamer van Koophandel, de TOMIN-groep, de gewestelijke ontwikkelmaatschappij iLocator, het bestuurslichaam Regio Gooi en Vechtstreek, het college van B en W van Weesp, de andere ondernemersverenigingen in de regio, de provincie Noord-Holland en de ambtenaren van Weesp. Ook heeft met name uitvoerend-secretaris Cor van der Poel zich actief beziggehouden met de problematiek rond de bedrijventerreinen in Weesp en in het algemeen met het economische beleid in het werkgebied. Hij en bedrijfscontactfunctionaris Glenn Janssen van de gemeente bespraken niet alleen wekelijks diverse zaken, ze pakten ze ook aan.

Vacatures
In het verlengde van de participatiewetgeving staat de invulling van vacatures door Weespers hoog in het vaandel van B en W. De IVW vindt het jammer dat nogal veel vacatures worden vervuld door mensen van buiten Weesp, zo staat in het jaarverslag.

Aandacht terreinen
Het IVW-bestuur bleef veel aandacht vragen voor het industrieterrein Nijverheidslaan en voor het Van Houten Industriepark. De Nijverheidslaan heeft dringend een upgrading nodig en op het Van Houtenpark is de kantorenleegstand zorgwekkend.
Regelmatig deden individuele leden een beroep op de IVW en dat doet het bestuur goed.

Schoon, heel en veilig
Uit het jaarverslag blijkt ook dat het KVO-keurmerk zijn vruchten afwerpt. Het zijn de inspanningen die gemeente, ondernemers en politie blijvend moeten doen om het keurmerk te behouden, die daarvoor zorgen. Via Joop Bos van het kraanverhuurbedrijf is de Nijverheidslaan goed in beeld gekomen. In het KVO-gebied werd en wordt met regelmaat geschouwd. De conclusie is dat onveilige situaties werden teruggedrongen en er steeds minder geslaagde inbraken zijn. Vergroening hoort hier ook bij, er zijn 25 nieuwe bomen geplant.

Glasvezel
Op Noord werden steeds meer glasvezel-aansluitingen door Advisor/KPN gerealiseerd. De hoofdleiding ligt voor de deur. Verder werden en worden nog steeds de collectieve voorzieningen goed gevolgd, zoals vuilophaal, stroom, verwijzingsborden en beveiliging.

Ontsluiting A1
De IVW vraagt nu al bij de gemeente veel aandacht voor de toekomstige ontsluiting van de nieuwe A1 naar bedrijventerrein Noord. Zoals het er nu naar uit ziet, gaat het nog een jaar of vijf duren. De ontwikkelaars van de Bloemendalerpolder betalen deze nieuwe weg, die in de plaats moet komen van de Korte Muiderweg. Dat gebeurt pas als de eerste duizend woningen zijn verkocht.

Leegstand
Regelmatig vestigen zich nieuwe bedrijven op onze terreinen, waardoor ook de leegstand terugloopt. In het IVW jaarverslag staat dat de leegstand in ons gebied zich beneden het landelijke gemiddelde bevindt. Regelmatig voerde de IVW overleg met makelaar van Lonkhuizen, iLocator en de afdeling belastingen van Weesp.

Ledenbestand
Het IVW-bestuur maakt zich zorgen over het aantal leden. Dat is van rond de 300 (voor de crisisjaren) afgezakt naar circa 250 bedrijven.
In het jaarverslag lezen we: "Verhuizingen, een paar faillissementen, maar vooral de crisis heeft meerdere bedrijven genoodzaakt het lidmaatschap op te zeggen en dat ondanks de lage contributie. Rond de 50% van de aanwezige bedrijven is gelukkig nog wel lid. Overigens komen er wel weer steeds nieuwe aanmeldingen bij, waaraan je ook ziet, dat het beter gaat. Meestal ook startende ondernemers die op de contributie 100 euro krijgen en wel zoals door de ledenvergadering afgesproken op 1 juli 2014 op het golfcentrum."

Beste onderneming
Lichtpunten in 2014 waren het Elsevier-onderzoek, waaruit bleek dat Weesp als economisch gebied in de top 50 van Nederland was terechtgekomen (plaats 37). Een regelrecht hoogtepunt was dat Smit & Zoon door de provincie en MKB Nederland werd uitgeroepen tot beste onderneming van het jaar in de provincie Noord-Holland. Het jaarverslag besluit met de goede samenwerking met Enter Media, met name op het gebied van de uitgave van B2B en de in begin 2014 drukbezochte B2B-dag in het pand van schildersbedrijf Han Pover.

Het complete jaarverslag is separaat met de B2B meegezonden.