Afbeelding
Foto: Brian Elings

Wim de Groot neemt afstand van bedrijf dat hij met hart en ziel heeft geleid

Na drie generaties heeft Wim de Groot het 80 jaar oude familiebedrijf De Groot Luchtkanalen vorige maand overgedragen aan een nieuwe eigenaar en trekt hij zich in augustus 2016 definitief terug. De tijd om andere dingen te doen in het leven is aangebroken, zo vertelt de vertrekkende eigenaar en directeur.

Over één nacht ijs is Wim de Groot niet gegaan. Al langer speelden hij en zijn vrouw Hinke met de gedachte om het rustiger aan te doen. Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van het bedrijf in luchtkanalen vijf jaar geleden werd al duidelijk dat het er niet in zat dat er binnen het gezin een opvolger zou worden gevonden. Ondanks dat dochter Marja hard meewerkt in de zaak liggen haar ambities en die van haar zus op een ander vlak. De Groot was daar destijds al nuchter over: "Ik vind dat helemaal niet erg; als het na mij stopt, dan is het maar zo. Het bedrijf blijft evengoed bestaan."

En dus kwam het bedrijf in de verkoop en vond De Groot in koper Kees Aben een goede opvolger. De Groot: "Kees Aben komt uit Brabant en neemt de financiële kant op zich. Hij wil het bedrijf in dezelfde lijn voortzetten. Voor de operationele kant wordt een bedrijfsleider gezocht. Daar is nog even de tijd voor, want tot 31 augustus 2016 neem ik dat nog op me. Het feit dat er nu een eindpunt in zicht is en dat de opvolging geregeld is, geeft veel rust."

Flexibel
De Groot Luchtkanalen is een middelgrootbedrijf in de wereld van de luchtkanalen. Het bedrijf fabriceert, construeert, levert en monteert luchtkanalen en is NEN, ISO en VCA gecertificeerd. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de moeilijkere renovatieprojecten en staat daar ook om bekend. De Groot: "We hebben onze werkplaats zo ingericht dat we direct kunnen reageren op onvoorziene situaties en materiaal kunnen leveren. Collega's moeten vaak twee weken of langer wachten voordat ze het benodigde luchtkanaal hebben. Wij maken het zelf, rechtstreeks in overleg met de monteur ter plaatse. Ook in onze planning houden we rekening met de zogenaamde 'tussendoorklanten', zodat we flexibel kunnen reageren zonder dat onze lopende projecten stagneren. Deze flexibele werkwijze werpt al 80 jaar zijn vruchten af. "

Alle zestien medewerkers zijn allround; een bewuste keuze, zo vertelt de voormalige eigenaar/directeur: "Dat houdt ons als bedrijf flexibel. Je moet er toch niet aan denken dat door ziekte of andere afwezigheid van een persoon een werkproces niet door kan gaan? Een ander groot voordeel van deze uitwisselbaarheid is dat mensen steeds alert aan het werk zijn, wat leidt tot innovaties en verbeteringen in het werkproces. Kunnen dingen beter? Dat is een vraag die steeds gesteld wordt bij De Groot Luchtkanalen. Ik denk dat ik een van de weinige directeuren was die het proces van fabricage van luchtkanalen nog volledig in de vingers had."

De crisis voorbij
Sinds de oprichting in 1935 heeft De Groot zich ontwikkeld van smid tot het luchtkanalenbedrijf van nu. Het bedrijf heeft heel wat stormen – de crisisjaren dertig en de oorlog – doorstaan. In 1960 verhuisde het bedrijf vanuit Amsterdam naar de Nijverheidslaan in Weesp. Eind jaren zeventig waren net als nu zware jaren. De Groot: "Toen hebben we onze focus volledig gericht op de kwaliteit van het product. Met succes, want sindsdien zijn we alleen maar gegroeid en hebben we zelfs in 1998 het pand hiernaast aangekocht en breidden we uit met 2500 m2. De laatste jaren hebben wij natuurlijk ook een flinke tik meegekregen van de crisis. Nu zien we een boost aan nieuwe klanten en is onze omzet met 50% gestegen. Dat komt ook door de markt, veel luchtkanaalbedrijven hebben het niet gered."

100 jaar
Dat er na 80 jaar een einde komt aan het familiebedrijf is een onvermijdelijk, maar draaglijk feit voor de Weesper ondernemer: "Onze medewerkers werken al jaren bij ons, sommige al tientallen jaren. Dat is niet voor niets. Het vertrouwen van het personeel is wederzijds. We zijn een hecht team met een goede mix van hard werken met elkaar in een informele werksfeer. Nu we het bedrijf overdragen stopt de familieband, maar omdat onze kern aan medewerkers keihard is, onze dochter hier nog werkt en onze naam blijft voortbestaan, heb ik een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Dit bedrijf haalt de 100 jaar, dat weet ik zeker!"

Drie dagen nadat hij op 31 augustus definitief de deur achter zich dicht zal trekken wordt De Groot zestig jaar. "Hinke en ik zijn nu nog jong genoeg om andere dingen in het leven te gaan doen. Reizen met de caravan staat hoog op ons lijstje, net als het bezoeken van onze dochter in het buitenland. Ik heb genoeg gewerkt: als ik al mijn werkuren optel, kom ik ruimschoots aan mijn pensioen. Dat ik komend jaar als loonslaaf werk vind ik grappig, maar voelt voor mij hetzelfde als voorheen. Ik heb dit bedrijf met hart en ziel geleid, ik ben er waanzinnig trots op."