Afbeelding
Foto: Brian Elings

De volgende stap

Toen vijf jaar geleden Beto Bandenspecialist aan de Pampuslaan te koop kwam hoefde Erik Brunsting niet lang na te denken. Was dit de kans waar hij op zat te wachten? Na acht jaar als bedrijfsleider bij Euromaster Almere – ook een bandenspecialist – te hebben gewerkt was hij toe aan een eigen onderneming. Samen met zijn vrouw Nancy sprong de Almeerder in het diepe in Weesp. Hun eerste stap was de aansluiting van hun onderneming bij Profile Nederland.

Wat betekent het ondernemerschap voor jou?
"Alles. Elke dag als ik in mijn auto stap om naar Weesp te rijden voel ik me blij. Trots op ons bedrijf, het team en blij met de vrijheid van het ondernemerschap. Als ik iets nieuws wil uitproberen, dan doe ik dat gewoon. Geen keurslijf van een organisatie, maar mijn eigen gezonde verstand als leidraad."

Geen keurslijf van Profile Nederland?
"Integendeel. Als franchiseondernemer geven wij onze eigen kleur aan het bedrijf. Bandenboeren zijn eigenwijs hè, wij regelen onze eigen toko. Maar een bepaalde mate van gezamenlijkheid biedt veel logistieke voordelen. In overleg met collega-Profile Tyrecenter-bedrijven hebben we afgesproken met welke bandenmerken we werken en met welke niet. Zo staan we met elkaar voor kwaliteit, maar daarnaast beheren we onze eigen voorraad. Logistiek werkt het heel prettig in het samenwerkingsverband binnen Profile Nederland en de webshop natuurlijk. Als klein bedrijf kun je dat nooit zo organiseren als dat nu gebeurt en heeft de klant er veel voordeel bij. En daarbij heeft Profile een goede en bekende naam in de bandenwereld en ook niet onbelangrijk is dat de meeste leasemaatschappijen contracten met Profile hebben."

Wat onderscheidt jouw toko van andere bandenboeren?
"Het grootste verschil is dat je bij Profile te maken hebt met de eigenaar die zijn stinkende best doet om zijn klanten tevreden te stellen. Dat zorgt voor een persoonlijke band met onze klanten en daarbij hebben we als Profile en als Beto een naam hoog te houden."

De naam Beto houden jullie bewust in ere?
"Ook dat is een bewuste keuze. Beto had in Weesp en omstreken een goede naam en ook voor de klanten wilden we de oude naam handhaven, zodat ze zich vertrouwd zouden blijven voelen met dit adres. Ik ben er trots op dat dat gelukt is."

Want?
"We hebben Beto gekocht in 2010, een lastige tijd voor een bedrijf om te starten. Samen met de medewerkers hebben we er vanaf dag één de schouders onder gezet. Met Profile kregen we ook heel veel nieuwe leaseklanten binnen, dus dat was aanpoten in combinatie met het moderniseren van het bedrijf. In 2011 hebben we ons magazijn volledig aangepast en een opslag voor zomer- en winterbanden gecreëerd. Nu zijn we weer bezig met aanpassingen voor de toekomst. Deze eerste vijf jaar zien we echt als een mijlpaal. We hebben bewezen dat we een aanvulling zijn in Weesp, zelfs in een lastige tijd als deze. "

Hoe moeilijk is het om in Weesp voet aan de grond te krijgen?
"Wij waren meteen aangenaam verrast door het ondernemersklimaat in Weesp. Er is hier heel veel business-to-business, bedrijven gunnen elkaar de klus. Voor Bos Transport hebben we al hun banden in onderhoud en dat zijn er nogal wat. In onze branche zie je dat de garages in Weesp met elkaar samenwerken om klanten snel van dienst te kunnen zijn; de drempel om elkaar hulp te vragen ligt laag. En als er uitgelijnd moet worden, weten ze allemaal Profile Tyrecenter Beto Weesp te vinden: onze oudste zoon Vince heeft zich daarin gespecialiseerd. En wat de klanten betreft: Beto had een goede naam, dus klanten keken eerst wel de kat uit de boom. Maar al snel hadden ze door dat ik dertig jaar ervaring in de bandenwereld meebracht, dus het ijs was gauw gebroken en het leeuwendeel van de klanten is dan ook gebleven. Daar zijn we best trots op."

Bijzonder dat jullie zoon ook meewerkt?
"Nancy en ik vinden het inderdaad erg leuk dat Vince zich hier in Weesp als dé specialist in uitlijnen manifesteert. Het is toch vakmanschap, iets om trots op te zijn. Bij Profile Car &Tyre Service Beto Weesp werken we inclusief mijzelf met vier monteurs en Nancy neemt het administratieve en financiële beheer op zich. We doen dit bedrijf echt met elkaar en zijn een hecht team. Voelt wel een beetje als een familiebedrijf."

Wat is als buitenstaanders jullie ervaring met het ondernemersklimaat in Weesp?
"Ik kan natuurlijk vergelijken met mijn ervaringen in Utrecht en Almere. Dan is Weesp echt anders. Er is hier veel ons-kent-ons, wat doorwerkt in de contacten. Veel gaat hier van mond tot mond en als je het goed doet werkt dat in je voordeel. Dat is wel een voorwaarde natuurlijk, haha. De gunfactor in Weesp is groot, in grotere steden zijn relaties minder trouw."

Welke rol speelt de IVW hierin?
"Eerlijk gezegd zijn wij geen trouwe bezoekers van de businessclubs, al zijn we wel meteen lid geworden van de IVW. Ik neem me voor om dat beter te doen, want op die bijeenkomsten kom je in contact met collega's en andere ondernemers en kun je laagdrempelig onderzoeken wat je voor elkaar kunt betekenen. Wel kan ik stellen dat Nancy en ik ons na vijf jaar goed ingeburgerd voelen. In het begin kenden we als Almeerders niemand, maar blijkbaar hebben we onszelf waargemaakt."

En de toekomst?
"Sinds dit voorjaar bieden we onze klanten een one-stopshop en hebben we ook auto-onderhoud in ons servicepakket. Dit wordt onze uitdaging voor de komende vijf jaar. Het is een nieuwe koers van Profile Nederland, die graag ziet dat een aantal van de Profile Tyercentervestigingen deze service gaan bieden. Beto Weesp is een van de vestigingen van Profile die deze handschoen oppakt en wij zijn officieel Profile Car & Tyre Service Beto Weesp geworden. We hebben onze werkplaats ervoor aangepast met een prachtige brug en particulieren en leaseauto's kunnen nu bij ons terecht voor het volledige service- en dienstenpakket. Van apk-keuring tot autoruitreparatie en airco-onderhoud. Ik vind het een geweldige uitdaging om dit aan ons pakket toe te voegen. De medewerkers, die allemaal allround zijn, hebben er ook enorm veel zin in."

Was het een noodzakelijke zet?
"Noodzakelijk nee, maar wel een handige. Je ziet om je heen dat garages zich ook steeds meer gaan richten op banden en voor ons is het dan ook logisch om ons pakket uit te breiden. Want al gaat het beter met de automarkt, we moeten nog steeds alle zeilen bij zetten. Banden blijven onze hoofdbusiness, maar klanten vragen steeds meer om een one-stopshop. Die kunnen wij nu bieden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding