Afbeelding

Het vergeten pensioen van de DGA

De meeste werknemers in Nederland kijkend reikhalzend uit naar hun pensioen. Hier hebben ze hun hele leven voor gewerkt en nu is het tijd voor het grote genieten. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) is ook gewoon een werknemer maar op het gebied van pensioen een hele bijzondere. Het komt namelijk met grote regelmaat voor dat de DGA vergeet om met pensioen te gaan. De financiële gevolgen hiervan kunnen enorm zijn.

Hoezo vergeten?
Eerst maar even kijken naar het fenomeen 'vergeten'. De gewone werknemer ontvangt van zijn pensioenuitvoerder op diverse momenten informatie over zijn pensioenregeling. Het gaat dan om de startbrief, het jaarlijkse uniforme pensioenoverzicht en de voorgeschreven informatie bij pensionering. Afhankelijk van het pensioensysteem ontvangt de werknemer ook nog informatie over de mogelijkheid van uitruil van pensioensoorten en de opgebouwde beleggingswaarde in verband met het shoprecht. De kans dat de werknemer dus vergeet om met pensioen te gaan is, mede gelet op het pensioenregister, redelijk klein.

Een DGA die zijn pensioen opbouwt binnen de eigen onderneming ontvangt al deze informatie (doorgaans) niet. Zijn pensioen is voor hem vaak niet meer dan een verplichting op de balans. Kans is groot dat de jaarrekening niet eens weergeeft welke pensioenaanspraak er precies is en wanneer deze moet ingaan. Of de DGA de jaarlijkse pensioenberekening en/of een pensioenoverzicht ontvangt, hangt van de accountant af.

Vergeten is kostbaar
Een uitspraak van het Hof Amsterdam heeft aangetoond dat het vergeten van het pensioen grote financiële gevolgen kan hebben. De wet is zeer helder over de ingangsdatum van het pensioen. Dit is de in het pensioenreglement toegezegde pensioendatum. Indien en voor zover er wordt doorgewerkt kan de pensioendatum worden uitgesteld zolang het pensioen maar herrekend wordt en binnen de maximale wettelijke grenzen blijft.

In de casus van het Hof Amsterdam is in de pensioenbrief een pensioenleeftijd van 65 jaar opgenomen en aantoonbaar heeft de DGA op deze datum zijn werkzaamheden voor de BV beëindigd. Het pensioen is echter niet ingegaan. Dit leidt tot de conclusie dat er is afgezien van het pensioen. Het gevolg hiervan is dat de waarde in het economisch verkeer wordt aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking en dus ineens wordt belast tegen 52%. Tevens is er 20% revisierente verschuldigd.

De casus laat goed zien dat het voor een DGA zeer onvoordelig is om de ingangsdatum van zijn pensioen te vergeten. Besteed dus tijdig aandacht aan het pensioen, voordat de Belastingdienst het opeist.