Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Domijn komt met plannen voor terrein

Het bos snoeien, panden opknappen, zonne-energie opwekken en meer contact met de buitenwereld: dat zijn in een notendop de plannen van Het Domijn.

Zo meldt Terts Brinkhoff, oprichter van het rondreizende theatercircus De Parade en begin jaren negentig de eerste culturele ondernemer die het voormalige marineterrein aan de Bloemendalerweg betrok (toen nog als kraker). "Na jaren van getouwtrek werden wij eindelijk eigenaar van het terrein. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Dat betekent dat wij een omslag moeten maken van een vechtcultuur naar een beheercultuur. We willen zo snel mogelijk met onze plannen aan de slag", zo schakelt Brinkhoff van het verleden naar de toekomst. Op de daken komen 2300 zonnepanelen. Met Landschap Noord-Holland is een onderhoudsplan gemaakt voor het bos en het aanleggen van natuurpaden. Ook worden de gebouwen en loodsen aangepakt. "Het karakter van het oude fabriekscomplex willen we behouden en benutten", aldus Brinkhoff. Wonen op het terrein moet bovendien mogen, vindt de coöperatie. De gemeente Weesp wil daar echter vanaf.

Ook wil het Domijn een Art Campus worden. Door vaker evenementen te houden en de samenwerking met scholen op te schroeven, ontstaat er meer synergie tussen Het Domijn en Weesp. Denk aan exposities, festivals, voorstellingen en schoolprojecten. "Voorheen waren onze evenementen vooral bedoeld om het aankoopproces te beïnvloeden. Nu we eigenaar zijn, verandert de insteek." Brinkhoff hoopt op een vruchtbare symbiose tussen Domijners en Weespers. "Het Domijn is een inspirerende plek waar bijzondere dingen gebeuren. Weesp, gebruik dat! Jongeren kunnen hier proeven van cultureel ondernemerschap en de gemeente krijgt met onze plannen de kans om het ingedutte imago van het industrieterrein op te vijzelen."