Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Dertig zandauto's per uur, bedrijven maken zich grote zorgen

WEESP - Denso, Fontijn, B2C, Hardcast en andere bedrijven aan de Zuiderzeelaan en de Bloemendalerweg vrezen de dagelijkse zandtransporten die nodig zijn voor de nieuwbouw in de Bloemendalerpolder. Langs hun bedrijfspanden denderen straks 140 zandwagens per dag. De ondernemers zeggen compleet overdonderd te zijn en dringen aan op alternatieven. Maar die blijken niet haalbaar.

De eerste fase van dat zandtransport duurt tot medio maart 2016. Het zand wordt met schepen aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. Naast de waterzuivering bij de Zuiderzeelaan wordt een losplaats gemaakt. Vervolgens moet het zand met vrachtauto's naar de toekomstige bouwplaats worden gereden. In de eerste fase gaat het volgens de uitvoerder om dertig auto's per uur, vijftien volle heen en vijftien lege terug. Over de Bloemendalerweg en Zuiderzeelaan rijden nu al een vele auto's af en aan voor met name Hardcast, Fontijn Vlees en Vleeswaren, Denso en het postbedrijf B2C Europe. Alleen al B2C verwelkomt tachtig tot negentig vrachtauto's per dag. De bedrijven vrezen files van langs elkaar heen manoeuvrerende trailers, bestelbusjes en zandauto's. Maar ook onveilige situaties, veel stuifzand en trillingen die gebouwen kunnen beschadigen of productielijnen kunnen verstoren. De nieuwbouw gaat zeker tien jaar duren. Een deel van het zand kan in de polder worden hergebruikt. Daarom is er niet altijd zandtransport nodig, maar het is zeker dat de ingrijpende problematiek de komende tien jaar een terugkerend thema zal zijn.

Wat de bedrijven vooral steekt is dat er geen enkel overleg is geweest. Het besluit is al genomen door de GEM Bloemendalerpolder (de gezamenlijke projectontwikkelaars), terwijl het college van B en W de vergunning al heeft verleend. De GEM belegde op 26 augustus in allerijl een bijeenkomst met tien verbolgen ondernemers en begon met een soort van excuus voor het nu al haperende communicatiebeleid. De IVW deelt de onvrede en de zorg van de ondernemers. De ondernemers wijzen op voor de hand liggende alternatieven, zoals een losplaats dichter bij de polder, aanrijden vanuit Muiden, andere routes of het zand aanvoeren via een pijpleiding, zoals nu bij de A1 gebeurt. Maar volgens projectdirecteur Bartjan van Haaren zijn al deze alternatieven al bekeken en om uiteenlopende redenen niet uitvoerbaar. Een losplaats bij de polder is te gevaarlijk voor de scheepvaart, de gemeente eist de kortste route, een pijpleiding is veel te duur en de aanwezigheid van een hoofdgasleiding maakt andere alternatieven onmogelijk. De bedrijven zullen het dus moeten doen met de vele zandauto's voor hun deur.