Afbeelding
Foto: Brian Elings

Ready-to-serve

Precies een jaar zit de Nationale Catering Cadeaubon in het naar hun zin verbouwde pand aan de Pampuslaan. Met een grote keuken, inpakafdeling en gekoelde voorraadcellen past het pand als een jas, maar met alle plannen van eigenaar Sven Dirkzwager dreigt ook dit onderkomen binnenkort te klein te gaan worden. Naast de cateringcadeaubon, waarmee bedrijven en particulieren uit de hele Benelux online ready-to-serve-cateringarrangementen aan huis bezorgd krijgen, start het bedrijf met roomservice aan vakantieparken en liggen er vanaf januari foodgerelateerde giftcards in de schappen van de detailhandel. De website die deze ontwikkelingen mogelijk maak is een geautomatiseerd logistiek e-commerce kunstwerkje. Sven Dirkzwager, die na zijn opleiding aan de hotelschool zelf jarenlang als kok in de keuken stond van bekende cateraars als Maison van den Boer en Verhaaf, weet hoe het werkt in deze wereld en geniet nu vooral van het pionieren: "Wij waren de eerste die de cateringcadeaubon in de markt zetten en ook in de samenwerking met recreatieparken en giftcards voor foodarrangementen lopen wij voorop."

Waarbij jullie je nadrukkelijk richten op de leisuremarkt?
"We zijn er inderdaad niet voor de dagelijkse maaltijd, zoals bijvoorbeeld een Tafeltje dekje, maar voor de vrijetijdsmarkt. Een tapasarrangement voor als je met vrienden bent, een barbecue, maar bijvoorbeeld ook de al voorbewerkte gerechten voor een diner brengen we bij je thuis. We bedenken steeds weer wat nieuws, iets wat in de smaak kan vallen bij onze klanten. Een heel groot deel van onze afzetmarkt zit in de kerstpakkettenbranche en de b2b relatiegeschenken. Want wat is er leuker dan dat je van je baas een cadeaubon krijgt waarbij je met de kerstdagen zelf kiest wat je wilt eten, je niet hoeft te koken of dat je lekker met hapjes kunt borrelen op een moment dat het jou uitkomt? Het feit dat je mag kiezen hoe en wanneer je culinair verwend wilt worden maakt de cadeaubon tot een favoriet onderdeel van een kerstpakket."

Even voor het begrip: hoe werkt de cateringcadeaubon?
"Voor verschillende vaste bedragen koop of krijg je een cateringcadeaubon, waarmee je via de website bepaalde arrangementen kunt uitkiezen. Deze bestel je zo'n drie dagen van tevoren, wij koken het, verpakken het zuurstofarm en zorgen dat het koelvers, ready-to-serve, bij je thuiskomt, op elk adres in de Benelux. De ontvanger hoeft het alleen nog maar op te warmen."Met een hoofd vol ideeën startte Dirkzwager in 2010 met de Nationale Catering Cadeaubon. Toen was de formule nog dat een cadeaubon online werd gekocht en vervolgens verzilverd kon worden bij een lokale traiteur. Na zes weken wist de kok al: dit wordt het niet. Traiteurs die zich niet aan hun afspraak hielden of onbereikbaar waren, geen zicht op de kwaliteit: er waren te veel neuzen die dezelfde kant op moesten worden gezet. Dirkzwager: "Maar het concept van food-online wilde ik niet loslaten. Voortaan zou ik zelf koken en zorgen dat mensen smaakvol en kwalitatief eten thuisbezorgd kregen. De grootste hobbel was het vinden van een goede foodbox: hoe krijg je het eten vers aan de andere kant van Nederland of verder. De oplossing was de doos waarmee we nu nog werken: een stevige box waarbij koelelementen ervoor zorgen dat de waren gekoeld blijven. Eerst deden we dat met icepacks, maar tegenwoordig stoppen we bevroren flesjes water in de doos. Twee vliegen in een klap." Dus zo stond de kok in de eerste tijd gewoon bij hem thuis te koken en was zijn huis volgestouwd met foodboxen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding