Voogdij online!

De roep om digitale dienstverlening wordt steeds sterker. Regel je zaken online vanaf je bankstel. De dag is vol met werk, ontspanning, gezin en sociale media, dus tijd voor een inhoudelijke diepte-investering is er doorgaans niet. Online is er veel informatie te halen, maar nog veel meer niet. Online kun je kopen, registreren en vastleggen, maar lang niet alles. Wat kan dan wel: vastleggen van een voogdij! Sinds vorig jaar is het mogelijk om een voogdijbenoeming online vast te leggen via rechtspraak.nl.

Even terug. Waarom ook al weer voogdij? Indien ouders het gezag voeren over een minderjarig kind noemen we dat 'ouderlijk gezag'. Komt een ouder te overlijden, dan behoudt de andere ouder over het algemeen 'gewoon' het ouderlijk gezag (als die het gezag al had).

Gezag over een minderjarige door een niet-ouder noemen we 'voogdij'. Een voogd beheert het vermogen van de minderjarige en zorgt dat het kind wordt verzorgd en opgevoed. De voogd hoeft die verzorging en opvoeding dus strikt genomen ook niet zelf op zich te nemen. Vanwege deze verschillende taken wordt er soms in een testament een splitsing gemaakt tussen de vermogensbeheerder en de verzorger en opvoerder.

In het algemeen is het aan te bevelen één persoon als voogd aan te wijzen. Een back-upvoogd benoemen voor het geval de eerst aangewezene het niet wil of kan, is mogelijk een goede optie. Er zijn overigens verschillende redenen om maar één persoon aan te wijzen als voogd, maar dat voor nu terzijde.

In een testament kunnen alle nuances over de verschillende taken en de opvolging van benoemingen nauwkeurig worden vastgelegd. Online kan dat (uiteraard) niet. Dat is ook precies de makke van online: maatwerk is niet digitaal te vangen. Meer specifiek over de voogdij: online moet je per kind een voogd aanwijzen. In een testament kan dat voor alle kinderen tegelijk. Online kun je twee personen aanwijzen, al dan niet opvolgend, maar een derde (enz.) kan niet. Online kun je geen nuancering maken ten aanzien van de verzorging en opvoeding. In een testament kan dat wel.

In gesprekken met (jonge) ouders over testamenten geef ik vandaag de dag altijd de mogelijkheid om het voogdijschap online vast te leggen. Ik heb dus geen enkel probleem met online vastlegging. Het punt is alleen dat er een heel snel bereikt maximum is wat je kunt vastleggen en dat er logischerwijs maar (zeer) beperkte informatie wordt gegeven. Als je de beperking van online vastleggen maar goed voor ogen houdt, heb ik er verder geen enkel bezwaar tegen. En in de tussentijd kun je altijd even een afspraak maken voor een informatief gesprek.