Afbeelding
Foto: Brian Elings

Beslissing zand en post zonder IVW genomen

Het Weesper bedrijfsleven is opgeschrikt door twee zorgwekkende situaties: het langdurige vervoer van zand over het bedrijventerrein Noord met alle problemen van dien en het verhuizen van het BusinessPoint van PostNL naar een plek buiten dit terrein. U las er in B2B al meer over. De IVW, maar ook de bedrijven rechtstreeks, zijn niet of heel laat bij deze ontwikkelingen betrokken.

Hoewel wij toch geregeld met mensen van de gemeente om tafel zitten, was het voor ons een complete verrassing dat het college van B en W in de vakantieperiode in een vergevorderd stadium was om een vergunning te verlenen aan de ontwikkelaars van de Bloemendalerpolder (GEM) voor een langdurig zandtransport over een deel van het bedrijventerrein Noord. Het is heel spijtig dat het gemeentebestuur geen moment bedacht heeft dat die vele zandwagens problemen zouden kunnen geven met de vele Weesper bedrijven die (gelukkig maar) zelf ook veel verkeer genereren. Ook de GEM mag zich dat zeker aanrekenen. Dat zijn toch ook ondernemers, het is toch allemaal zo moeilijk niet?
Verder zijn we ook zeer ontstemd over het kappen hiervoor van 70 bomen, terwijl we ons de afgelopen twee jaar juist druk gemaakt hebben in het kader van vergroening op Noord en dat we in overleg met de bedrijven 60 nieuwe bomen konden planten.
Het verhuizen van het BusinessPoint bij Pako aan de Flevolaan naar de Primera in winkelcentrum Hogeweij is evenmin met het bedrijfsleven gecommuniceerd. Met als gevolg dat dagelijks bedrijven daar hun onvrede laten weten.
De IVW heeft overigens wel begrip voor de lastige situatie waarin zowel GEM als PostNL zit. Hun situaties zijn complex en misschien niet voor iedereen ideaal op te lossen. Maar door het bedrijfsleven in deze beslissingen volstrekt te negeren, zijn er nu problemen veroorzaakt die voorkomen of verkleind hadden kunnen worden. De IVW en met name de bedrijven langs de zandroute hadden in een vroegtijdig stadium kunnen aangeven welke haken en ogen er zijn, dezelfde haken en ogen die nu een hoop frustratie en negatieve publiciteit opleveren en inmiddels hebben geleid tot juridische stappen. Daar heeft toch niemand wat aan?
Het is de vraag of er nu nog veel aan te doen valt. Hoe dan ook: de IVW blijft hier bovenop zitten.