Afbeelding
Foto: Amber Endres

Groentetuintje
voor op het aanrecht

Maar zover is het nog niet, lacht Toon Roozen (23) in zijn kersverse kantoortje dat hij mag gebruiken bij CitySytarter, een Weesper initiatief dat startende ondernemers in het zadel helpt. "Ik heb bij Koppert Cress, een bedrijf dat kiemen ofwel cress kweekt voor de horeca en restaurants, de kans gekregen om mijn eerste ontwerp – dat in mijn basismodel veel te onhandig en veel te duur was - verder te ontwikkelen tot een simpel kweekkastje dat zo bij mensen in de keuken kan staan en een hightech variant (het oorspronkelijke idee) voor in de horeca: zonder dat er daglicht nodig is kunnen in deze kweekkast cressen snel uitgroeien totdat ze gebruiksklaar zijn. Hippe koks gebruiken ze voor garnering en nog hippere koks persen er oliën uit. Mosterdcress en citroencress ken je misschien wel, maar heb je wel eens radijs- of broccolicress geproefd? Heerlijk! En omdat die plantjes piepjong zijn zitten ze vol voedingsstoffen. Voor iedereen dus een erg lekkere en gezonde toevoeging aan de maaltijd."

Kiemen, kweekkast, ledlicht, hoe kom je erop?
"Tijdens mijn opleiding Product en Design aan de HvA kregen we de opdracht om iets te ontwerpen voor in de keuken. Een eerder gastcollege over urban farming had mij getriggerd met een nieuwe techniek voor de teelt van planten: ledlicht in de kleuren rood en blauw dat de groei van planten stimuleert. Prachtig toch? Ik besloot voor de schoolopdracht deze techniek te vertalen naar een consumentenproduct voor in de keuken."

Dat werd een lade met groenten?
"Ik vond het zelf wel goed bedacht: een lade met kruiden en groenten die als je hem dichtdeed beschenen werd met rood en blauw ledlicht, en doordat het in de keuken was ingebouwd meteen gebruiksklaar was. Helaas was de docent minder enthousiast: het ontwerp was veel te kostbaar. Ik heb het moeten aanpassen en met moeite uiteindelijk een kleine voldoende gekregen. Pfoeh."

Maar toch kon je het idee niet loslaten?
"Het idee van het direct beschikbaar hebben van verse ingrediënten in de keuken bleef me fascineren. Dus besloot ik deel te nemen aan een speciaal 'urban technology'-lesprogramma aan de HvA en trok ik voor mijn eindproject hetzelfde idee van een kweekbak uit de kast. Via mijn vader kwam ik in contact met Koppert Cress. Het werd een win-winsituatie: zij wilden met een goed product voor hun cressen de consumentenmarkt bereiken en ik kreeg de gelegenheid om het oorspronkelijke idee uit te werken tot een maakbaar en betaalbaar product. Het mooie was ook dat ik in aanraking kwam met cressen: ik wist niet dat je zo veel verschillende kiemen had en zo veel smaken. Het is me dus toch allemaal gelukt en daar ben ik erg trots op."

En nu?
"Nu wil ik de CressToday heel graag in de markt zetten: een productiebedrijf in China staat in de startblokken, ik ben mijn bedrijf Grown gestart en nu is het zaak om in de voorverkoop via crowdfunding minimaal 80 kastjes te verkopen. Dat is meteen een test of er potentie in de CressToday zit. Als dat het geval is, kan het circus van start gaan. Ik vind het waanzinnig spannend!"
Ondernemer in het groen; het bloed kruipt waar het niet gaan kan?
"Ik ben natuurlijk wel opgegroeid op de Theetuin en met een vader en moeder - Niek Roozen en Hanneke Roorda - die als landschapsarchitecten altijd met groen bezig zijn, is het grappig dat ik nu via een omweg toch ook in het groen terecht ben gekomen. Als enige van de familie, ik geloof dat mijn ouders het wel leuk vinden. Ik bof met de mensen om mij heen die in mij geloven en me steunen. Bij de CressToday is het vooral de combinatie van voeding en design waar ik blij van word, want koken vind ik toevallig ook erg leuk."

Afbeelding