Afbeelding

Herinvesteringsreserve:
vergeet je voornemen niet!

Heb je bij de verkoop van je bedrijfsmiddel een winst behaald? Dan zorgt de herinvesteringsreserve ervoor dat de belastingheffing over deze verkoopwinst wordt uitgesteld. Een mooie regeling, maar niet zonder voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat er een voornemen tot herinvesteren bestaat. Helaas blijkt in de praktijk dat ondernemers hun voornemen na verloop van tijd vergeten, met belastingheffing tot gevolg.

De afgelopen periode lezen we steeds vaker dat de belastingdienst door de rechter in het gelijk wordt gesteld wanneer zij een streep door de herinvesteringsreserve zet. Reden: de ondernemer kan niet aantonen dat hij het voornemen heeft om te herinvesteren. Erg vervelend, maar je kunt dit voorkomen.

Een eerste stap is om als directie zijnde je besluit om te herinvesteren regelmatig vast te leggen in notulen van een directievergadering. Maar dat is niet voldoende. Het is ook van belang dat je kunt aantonen dat je actief op zoek bent naar een vervangend bedrijfsmiddel. Je kunt dit doen door brochures en offertes op te vragen bij toeleveranciers of door bijvoorbeeld een opdracht bij een makelaar uit te zetten voor een vervangend bedrijfspand. Deze correspondentie kun je vervolgens in de administratie bewaren. Tot slot speelt de financiële positie van je onderneming een rol bij de beoordeling. Heeft je onderneming wel voldoende financiële middelen om ook tot een feitelijke herinvestering over te kunnen gaan? Hoewel ook anders is geoordeeld, is er een groep rechters die van mening is dat een voornemen tot vervanging alleen aanwezig kan zijn als de onderneming over voldoende financiële middelen beschikt om feitelijk te kunnen herinvesteren. Neem dan ook geen risico en houd de behaalde verkoopwinst beschikbaar in je onderneming. Zorg dat je onderneming de financiële mogelijkheden heeft om te herinvesteren.

Al met al niet niks waar je als ondernemer rekening mee moet houden als je de verkoopwinst wilt onderbrengen in een herinvesteringsreserve. Bovendien werkt de tijd veelal niet in het voordeel van de ondernemer. Tussen het einde van het boekjaar waarin de verkoopwinst is gerealiseerd en het moment dat de belastingdienst de aangifte vennootschapsbelasting (of inkomstenbelasting) over dat boekjaar in behandeling neemt, ligt al snel een periode van 2 jaar. Hoewel je je kunt afvragen of het formeel juist is, zal de belastingdienst bij haar beoordeling ongetwijfeld kijken naar de acties die jij in deze 2 jaar hebt ondernomen om te herinvesteren. Ga dus niet stilzitten, maar blijf in beweging!