Afbeelding

Verzekeringsplicht directeur-grootaandeelhouder

Per 1 januari 2016 treedt een nieuwe Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder in werking. Deze regeling is van toepassing op statutaire bestuurders van een besloten of een naamloze vennootschap en bepaalt wanneer een directeur-grootaandeelhouder (dga) niet als werknemer voor de werknemersverzekeringen moet worden aangemerkt. Als een dga toch als werknemer moet worden aangemerkt, is hij verplicht verzekerd voor de WW, ZW, WIA en WAO. Op basis van de huidige wet- en regelgeving was een gedeelte van de dga's - vaak tegen hun wil - toch verplicht verzekerd.

Achtergrond
Het uitgangspunt van de huidige regeling is dat een dga die de feitelijke macht heeft in de algemene vergadering niet ondergeschikt is aan de algemene vergadering en daardoor niet verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Volgens de huidige regeling wordt aan de hand van de omvang van het aandelenbezit bepaald wanneer een dga wel of niet ondergeschikt is aan de algemene vergadering.

Sinds de invoering van de flex-BV in 2012 sluit de bestaande regeling niet meer aan bij de stemverhoudingen die sinds het nieuwe BV-recht kunnen worden gecreƫerd. Door het aanpassen van de statuten kan nu bijvoorbeeld een stemverhouding worden gecreƫerd waarin een dga diens eigen ontslag kan tegenhouden, terwijl niet aan de vereisten van de huidige regeling is voldaan. Mede vanwege deze discrepantie zal de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder met ingang van 1 januari 2016 wijzigen.

Nieuwe regeling
In de nieuwe regeling is de feitelijke macht binnen de vennootschap nog steeds het uitgangspunt. In de nieuwe regeling is echter niet meer de aandelenverhouding doorslaggevend, maar is de statutaire regeling over de besluitvorming omtrent het ontslag van statutair bestuurders bepalend.

Volgens de nieuwe regeling is een dga niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen wanneer:

1. de dga een zodanig aantal aandelen (van een bepaald type) houdt dat hij volgens de statuten in staat is om zijn eigen ontslag tegen te houden;
2. bestuurders allen een (nagenoeg) gelijk aantal stemmen kunnen uitbrengen in de algemene vergadering of in een ander orgaan dat volgens de statuten bevoegd is te besluiten over hun ontslag; of
3. de dga samen met zijn bloed- of aanverwanten minimaal twee derde van de aandelen houdt (de aandelen van de dga tellen straks dus mee).