Afbeelding
Foto: Brian Elings

Scheiden loont

Ondanks allerlei initiatieven om de afvalbewegingen op het bedrijventerrein en in de stad te verminderen, rijdt er met regelmaat een optocht aan ophaalwagens door Weesp: de GAD voor het huishoudelijk afval, met in hun kielzog de wagens van Van Paridon, Van Gansenwinkel, Van Loenen en Van Vliet: elk inzamelbedrijf hun eigen klanten. Net als voor de bedrijven en voor het IVW is dat ook de GAD een doorn in het oog, legt George Koster uit. Hij is al 15 jaar teamleider uitvoering bij de GAD en weet precies wat er gebeurt op dit gebied in de regio. Koster: "Al die zware stinkbakken door de straten, dat is gewoon niet goed. Niet goed voor het milieu en niet goed voor het wegdek en de huizen, dat moet echt anders."

Wat zou er anders moeten?
"In winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum zijn we bezig met een proef om alle afval, zowel bedrijfs- als huishoudelijk afval, in het winkelcentrum gezamenlijk door een en hetzelfde bedrijf op te laten halen. Dat betekent ophalen van een aantal gezamenlijke fracties onder regie van de GAD. Met deze proef hopen we te komen tot een nieuw integraal afvalmodel voor centrumgebieden in de regio met als doel meer hergebruik, minder vervoersbewegingen en een efficiëntere inzameling. Het is een landelijke proef. Het wordt heel goed ontvangen, want voor de winkeliers en bedrijven is het afvalvraagstuk een stuk eenvoudiger geworden en ook voor de commerciële afvalinzamelaars is het efficiënter."

Een landelijk voorbeeld?
"Het ministerie van I&M (Infrastructuur en Milieu) en Rijkswaterstaat zijn heel geïnteresseerd in de resultaten van deze proef. Met als grootste winst dat de inzamelbedrijven meer samenwerken in het afvalvraagstuk vanuit milieu en economisch gezichtspunt. Je moet vooruit. Neem nu Weesp: in het centrum rijden wel zeven verschillende inzamelauto's. Je zou ook kunnen zeggen, deel de wijk in zeven en laat per deel een ander afvalinzamelbedrijf het werk doen. Dan heb je allemaal dezelfde hoeveelheid werk, maar geen optochten meer. Als de proef een succes is hopen we dat de neuzen van de negen gemeenten in ons gewest dezelfde kant op gaan wijzen."

Een andere manier van denken?
"Weesp zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat het niet meer wil dat afval overdag wordt opgehaald, maar 's avonds of op zaterdag. Weesp heeft er bijvoorbeeld als oude gemeente met al die oude straatjes en oude huizen belang bij om de autobewegingen van die zware vuilniswagens te minimaliseren. Kleinere wagens, elektrische auto's, we moeten wat creatiever en op maat gaan opereren."

Het onderscheid tussen bedrijfsafval en huishoudelijk afval is niet meer van deze tijd?
"Dat klopt. Als GAD hebben we de keuze gemaakt om afval te zien als grondstof voor nieuwe producten. Het wordt hergebruikt. De scheiding tussen bedrijfsafval en huishoudelijk afval is dan geen logische meer. Het gaat er niet om waar het vandaan komt, maar wat kun je er nog mee doen?"Afval scheiden is pas sinds 1990 echt een issue geworden toen er bij de GAD van vuilniszakken werd overgegaan op containers. Van alles op een hoop of letterlijk in een kuil is er nu sprake van 27 gescheiden afvalstromen.De GAD ontstond in 1990 vanuit het gewest Gooi en Vechtstreek. De daartoe behorende gemeenten besloten vanuit de Wet milieubeheer de zorgplicht voor inzameling van huishoudelijk afval over te dragen aan een nieuw te vormen GAD, waarin de milieuambtenaren samen aan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding