Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

'Onuitstaanbaar dat vrouwen achterblijven'

"Omdat ik vrouw ben, moet ik harder werken, verdien ik minder en word ik vaak niet serieus genomen. En dat vind ik onuitstaanbaar." Dat zegt Vreneli Stadelmaier. De Weesper coach van hoogopgeleide vrouwen ontving begin deze maand uit handen van minister Bussemaker de prestigieuze Joke Smit-prijs voor haar strijd voor vrouwenemancipatie.

Stadelmaier nam bij de prijsuitreiking meteen het podium en hield voor de zaal met voornamelijk vrouwen een vlammend betoog waarom zij vindt dat vrouwen hun plaats aan de top moeten opeisen. "Vorige week nog openbaarde het College voor de Rechten van de Mens nog het schrikbarende bericht dat per jaar in Nederland 65.000 vrouwen ontslagen worden tijdens de zwangerschap. Dat kan toch niet! Mijn leven is feminisme, voor vrouwen opkomen, ervoor te zorgen dat alle dochters van Nederland meetellen. De prijs betekent voor mij een geweldige erkenning van mijn werk."

De uitreiking van de Joke Smit-prijs was het sluitstuk van het twee jaar durende project van het ministerie voor aandacht voor een betere financiële positie van vrouwen. Koningin Máxima en toponderneemster Annemarie van Gaal waren prominent aanwezig bij de prijsuitreiking in Den Haag. De Joke Smit-prijs is een oeuvreprijs: wie heeft het meest betekend voor vrouwenemancipatie. "Nou, dan konden ze niet om mij heen", aldus Stadelmaier, die aan zelfvertrouwen geen gebrek heeft. Precies daar schuilt volgens haar het probleem van veel vrouwen in het bedrijfsleven. Ze schreef er een boek over: 'F*ck de onzekerheid'. Met haar bedrijf SheConsult coacht ze hoogopgeleide vrouwen en doet ze van alles om vrouwen zichzelf beter te laten profileren. Met de gelijknamige show trekt ze het land door. "Want echt, vrouwen moeten weten dat dat gevoel onterecht is en dat ze er wat aan kunnen doen!"