Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Ondernemers zijn
gespuis op hun
bedrijventerrein zat

Zeker 25 bedrijven op bedrijventerrein Noord hebben zich verenigd in een WhatsAppgroep om criminaliteit tegen te gaan. Initiatiefnemer Jan Bos zegt: "Het is een noodgreep."

"Dit speelt al langer, maar het kwam onlangs in een stroomversnelling toen een vrouwelijke werknemer van een directe buurman van mij 's ochtends de zaak niet durfde te openen omdat er mannen in een auto voor de deur zaten", aldus Jan Bos van Bos Transport Service. Hij besloot de bedrijven te verenigingen in een WhatsAppgroep. Zodat ondernemers elkaar kunnen waarschuwen en helpen als er wat is. "Er werd hier zelfs nagedacht over een knokploeg, maar dat gaat natuurlijk te ver."

Het beeld dat Bos schetst, lijkt in tegenspraak met de positieve verhalen die komen uit de werkgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen). Uit KVO-rapportages blijkt dat de criminaliteit op het bedrijventerrein is teruggedrongen. Kennelijk kan het allebei: het keurmerk heeft aantoonbaar dingen verbeterd, maar nog lang niet alle criminaliteit en onveiligheid is uitgebannen. Dat blijkt ook uit de cijfers van de wijkagent. Lieten zijn tweemaandelijkse rapportages in de laatste jaren zien dat er vaak maar één à twee en soms zelfs helemaal geen inbraken werden gemeld, in de afgelopen twee maanden noteerde hij een duidelijke toename: zes bedrijfsinbraken, waarvan drie bij hetzelfde bedrijf. Noord is dus duidelijk weer in beeld bij criminelen.

Maar het gaat om meer dan alleen de inbraken. Ook het gevoel van veiligheid speelt een rol, in negatieve zin gevoed door enkele langdurig leegstaande en vervallen panden. Zoals aan de Bloemendalerweg (foto). Onder meer via bedrijvenvereniging IVW worden er verwoede pogingen ondernomen om de eigenaar van dit halfuitgebrande pand te bewegen er iets aan te doen, tot nu toe zonder resultaat.

Bos voelt zich in de steek gelaten door de politie en de gemeente. "Er zijn hier de afgelopen tijd veel spullen gestolen, aanhangers van de straat of laatst zelfs een complete oplegger van Hagen. We worden het zat. Als je dan de politie belt is het niet alarmerend genoeg of duurt het lang voordat er iemand is." Burgemeester Bas Jan van Bochove herkent zich niet in de kritiek op de gemeente. "Ik ben hier nu anderhalf jaar burgemeester en ik ben hier nog nooit over benaderd, terwijl het wel mijn portefeuille is. Mijn deur staat open voor iedereen die hierover wil praten." Ook wijkagent Walter Langendorff reageert op de WhatsAppgroep: "Ik ondersteun het initiatief, maar men moet nooit vergeten eerst de politie te bellen bij onraad. Dat mag gewoon op 112."