Jubelschenking, daar gaat-ie weer!

Nauwelijks bekomen van alle, inmiddels beëindigde, commotie over de hoge (€ 100.000,00) vrijgestelde schenking ten behoeve van de eigen woning, begint het circus weer opnieuw. Althans, er is een wetsvoorstel ingediend in die zin. Eigenlijk ook wel logisch, want door de schenking is er doorgaans een lagere eigenwoningschuld en dus ook lagere aftrek hypotheekrente, wat weer gunstig is voor de staatskas. Riemen vast dus voor de herintreding van de jubelvrijstelling.

Als het goed is zou vanaf 1 januari 2017 weer de mogelijkheid van de jubelschenking in werking treden. Hoe was het ook al weer: belastingvrij kan een bedrag van maximaal 100.000 euro geschonken worden ten behoeve van een eigen woning. Bijvoorbeeld om een woning te kopen, te verbouwen of om de hypotheek af te lossen of een restschuld weg te werken. In de oude regeling werd geen leeftijdsgrens gesteld. Dat gaat (waarschijnlijk) in de nieuwe regeling anders worden.

Wat zeer waarschijnlijk niet zal veranderen is de complexiteit van de fiscale regeling. Wat precies onder de eigen woning wordt verstaan is niet in alle gevallen duidelijk. Ook de overdracht door ouders van een woning aan het kind met kwijtschelding van de koopsom is lang niet in alle gevallen safe. Omdat de nieuwe vrijstelling pas vanaf 1 januari 2017 gaat gelden is er wellicht hoop dat het jaar 2016 gebruikt zal gaan worden om echt goede en duidelijke regelgeving vast te stellen, maar dat moet nog worden bezien.

Zoals aangegeven wordt voorgesteld de vrijgestelde schenking vanaf 1 januari 2017 weer in te voeren. Om tussentijdse apathie te voorkomen, zouden mogelijk in 2015/2016 al schenkingen gedaan kunnen worden die dan weer aangevuld kunnen worden in/vanaf 2017. Hoe dat er precies uit gaat zien is op dit moment ongewis.

De normale eenmalige verhoogde vrijstelling zoals we die al heel lang kennen heeft een leeftijdsgrens: je moet als begunstigde ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. De schenking moet dan overigens van je ouders afkomstig zijn. In de nieuwe regelgeving zou deze leeftijdsgrens (anders dan de jubelschenking in 2013/2014) ook gaan gelden. Dat betekent een nogal forse inperking van het toepassingsgebied. Wel weer zou gelden dat de persoon van de schenker in beginsel niet relevant is. Wat dat zou betekenen voor het overgangsrecht in 2015/2016 is wat mij betreft weer onduidelijk.

Tot slot zou in de nieuwe regelgeving de mogelijkheid worden opgenomen dat je het gehele bedrag van de jubelschenking kan spreiden over drie achtereenvolgende jaren. Maar pas op, bij elke schenking geldt weer genoemde leeftijdsgrens.

Houd het nieuws in de gaten, want er zal nog veel informatie komen.