Afbeelding

Pensioen eigen beheer exit?

Nederland kent naar schatting 200.000 directeur-grootaandeelhouders (dga). Als dga zul je zelf een oudedagsvoorziening moeten regelen en daarbij heb je onder het huidige recht een tweetal mogelijkheden. Enerzijds kun je de pensioenopbouw bij een externe verzekeraar onderbrengen en anderzijds kun je ervoor kiezen om pensioen in 'eigen beheer' op te bouwen.

Pensioen in eigen beheer in zijn huidige vorm kent echter enkele knelpunten. Zo is de waarderings- en berekeningssystematiek ingewikkeld, wijken de fiscale regels voor waardering van het pensioen af van de commerciële regels en komen veel dga's in de problemen wanneer een deel van het pensioen bij echtscheiding moet worden afgestort bij een verzekeraar. Er wordt dan ook al jaren naar een oplossing gezocht. Na een aantal maal uitstel heeft staatssecretaris Wiebes afgelopen zomer zijn langverwachte brief over de toekomst van eigen beheer naar de Tweede Kamer gestuurd. De boodschap van de staatssecretaris is duidelijk: pensioen in eigen beheer gaat, als het aan hem ligt, in de huidige vorm eerder vroeger dan later verdwijnen.

Maar wat dan?
Het moet dus anders. Maar hoe? In plaats van een duidelijk wetsvoorstel heeft de staatssecretaris twee mogelijke toekomstvarianten nader uitgewerkt. In de basis komen beide varianten sterk met elkaar overeen: tijdens de opbouwfase wordt een potje gevormd op basis van een beschikbare premie en in de uitkeringsfase wordt 20 jaar lang uitgekeerd. In details zijn er natuurlijk wel verschillen tussen beide varianten.

Met deze varianten kunnen bestaande pensioenvoorzieningen in eigen beheer op basis van de fiscale waarde worden omgezet in een reserve. Het voordeel is dat daarmee de verschillen tussen de fiscale en de commerciële waarde van pensioen verdwijnen en dit maakt bijvoorbeeld het uitkeren van dividend makkelijker.

Naast de twee eerdergenoemde oplossingen heeft de staatssecretaris in het najaar een derde alternatief voorgesteld, namelijk: stoppen met pensioen in eigen beheer. Dga's die nu in eigen beheer pensioen opbouwen hoeven dan niet af te rekenen over het verschil tussen de fiscale en commerciële waardering van het pensioen en bij opname van het pensioen in eigen beheer kan een belastingkorting worden gegeven van 20%.

Ten slotte
Dat er veel te doen is omtrent pensioen in eigen beheer is duidelijk. We moeten echter nog even geduld hebben voor het antwoord op de vraag voor welke oplossing wordt gekozen. Voor de feestdagen is hij van plan met een concreet voorstel te komen, zodat per 1 januari 2017 de nieuwe regels geïmplementeerd kunnen worden.