Afbeelding
Foto: Ziggo

Complicity en de Ziggo-truc

Na een succesvol project vorig jaar met dertien ondernemers aan de Hogeweyselaan en de Eemmeerlaan is Complicity officieel de partner geworden van Ziggo Zakelijk en kan het IT-bedrijf voor ondernemers aan het bedrijventerrein Noord een aantrekkelijke deal voor een snellere internetverbinding regelen. Een mooi voorbeeld van hoe een probleem al doende in de praktijk kan worden opgelost.

Wat Complicity als partner van Ziggo Zakelijk in Weesp betreft is de keuze voor zakelijk internet op bedrijventerrein Noord gemakkelijk: óf je blijft als bedrijf bij het goedkope, maar trage ADSL, óf je sluit je bedrijf aan op glasvezel, supersnel maar peperduur, óf je laat je aansluiten op het nieuwe netwerk van Ziggo voor eenmalige aansluitkosten en een maandelijks bedrag dat net iets hoger ligt dan de kosten voor ADSL, maar waarmee internet veel sneller is. Hoe moeilijk kan de keus zijn, vindt Ton van Gent van Complicity. Dit klinkt als een reclamespot, maar er is meer aan de hand. Van Gent sprong proactief in een probleem waar veel ondernemers op het terrein mee kampen: een tergend traag internet waarbij met downloaden en vooral met uploaden van gegevens kostbare uren wegtikken. Of als je kiest voor een snelle internetverbinding via het glasvezelnetwerk, geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen tot 1700 euro per maand. Van Gent: "Dat is zeker voor kleinere ondernemers onbetaalbaar. Veel bedrijven informeerden daarom naar de mogelijkheden van Ziggo om per kabel zakelijk internet te kunnen ontvangen. Het antwoord van Ziggo was duidelijk: Ziggo heeft geen netwerk aan kabels op het bedrijventerrein liggen en wil je dat aanleggen - straten openbreken - dan kost dat tonnen aan euro's."

Toch moest het anders met dat internet, vond Van Gent. Met Complicity benaderde hij opnieuw Ziggo met de vraag of het mogelijk was om internetkabels van de tegenoverliggende woonflat naar zijn bedrijf te trekken. Dertien bedrijven aan de Hogeweyselaan en Eemmeerlaan deden mee en deelden samen de kosten voor het openbreken van het wegdek: 300 euro per aansluiting. "Dat is peanuts vergeleken met de aansluiting op glasvezel", betoogt Van Gent enthousiast. "De ondernemers zijn er superblij mee. Vanwege dit succes van collectief een gezamenlijk probleem oplossen, durft Ziggo het aan om speciaal voor de bedrijven op het bedrijventerrein hun netwerk verder te ontrollen. Mits er voldoende bedrijven meedoen. Ik bel iedereen. De teller staat nu op 61, dat is zo'n een derde van alle bedrijven in Noord, maar ik heb nog niet iedereen bereikt. Het is een enorme klus, maar heel erg de moeite waard. De ondernemers bellen me bijna geëmotioneerd op: Ton, wat fijn dat jij dit lastige probleem toch weet op te lossen." De volgende stap is om zakelijk internet ook aan de Rijnkade te ontrollen.