Afbeelding
Foto: Brian Elings

Het optimisme
overheerst weer

Doorbraken en positieve ontwikkelingen, maar ook stagnatie en een uitvoerend-secretaris die werd geveld.
IVW-voorzitter Wim Zagt kijkt terug op een bijzonder jaar waarin veel gebeurde.

Wim Zagt begint het inmiddels traditionele eindejaarsgesprek in zijn kantoor bij JAN Accountants met Cor van der Poel. De uitvoerend-secretaris van de IVW werd in oktober getroffen door een herseninfarct en werkt in revalidatiecentrum Naarderheem aan zijn herstel.
"Cor is bij de IVW nog vol in beeld en andersom. Als ik bij hem op bezoek kom, staat zijn notitieblok al weer volgeschreven met aandachtspunten. Hij reageert op e-mails zoals hij altijd deed en gebruikt inmiddels ook weer hoofdletters, waaruit ik afleid dat hij weer met twee handen typt. Hij is nog even scherp als voorheen. Ik hoop van harte dat hij zijn onafhankelijke leven straks weer kan voortzetten. Op bepaalde gebieden missen we hem behoorlijk, maar zijn rol als 'oliemannetje' kan hij van achter zijn computer grotendeels al weer vervullen."

Gemeente
Aan het begin van 2015 liet Zagt in zijn nieuwjaarsspeech doorschemeren dat hij van de gemeente meer verwachtte op het gebied van de lokale economie. Wethouder Herman Tuning van Economische Zaken beloofde met de IVW in gesprek te gaan. Nu, een jaar later, steekt Zagt een pluim op de hoed van de wethouder. "Structureel bespreken we de prioriteiten en handelen we de actiepunten af. Daar zijn we zeer tevreden over. Wat mij zeer aanspreekt is dat Tuning eerst goed luistert en dan bedenkt wat hij op korte termijn kan betekenen."

Nijverheidslaan
Een goed voorbeeld is de Nijverheidslaan. Tuning organiseerde een bijeenkomst voor ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen. De opkomst was goed, zo'n dertig man, zo blikt Zagt terug. (zie ook pagina 19).

"Hij begon met: zeg maar wat je wilt hebben? De ondernemers zeiden: laat dit een industrieterrein blijven en knap de openbare ruimte op. Sommige grondeigenaren willen een stapje verder door de combinatie woon-werk mogelijk te maken. De omwonenden willen een buurt zonder al te veel vrachtwagens en andere overlast. Hoewel niet iedereen op één lijn zit, creëerde Tuning wel betrokkenheid, begrip en duidelijkheid bij alle partijen. Met deze input gaat hij nu een voorstel maken voor wat er op korte termijn met de Nijverheidslaan zou moeten gebeuren. Een realistische kijk op zaken, luisteren naar de behoefte en iedereen serieus nemen. Dat vind ik erg positief. Ik moet eerlijk zeggen dat we dat in de jaren hiervoor niet zo hebben meegemaakt."

Regio
Minder goed te spreken is Zagt over de regionale economische samenwerking. "Daar heb ik nu even geen vertrouwen meer in", aldus de IVW-voorzitter. "De ondernemersverenigingen willen wel, maar het blijft hangen bij de gemeenten en de politiek. Een regionale visie of de inbreng van de economic board, het komt niet van de grond. Dat is een treurige conclusie, want het belang is nog steeds groot."

"Plan-B is dat we nu zelf maar een economische visie gaan opzetten voor alleen Weesp. En dan niet resulterend in het zoveelste dikke rapport, maar in een concreet actieplan in de loop van volgend jaar. Wethouder Tuning heeft daarvoor het initiatief genomen en ook dat juich ik zeer toe. Voor mijzelf heb ik besloten de focus voorlopig alleen op Weesp te leggen, dan blijft het een stuk concreter."

Nieuw elan
Zagt memoreert vervolgens de twee bestuurswisselingen bij de IVW, waarbij Reinier Mommaal en Jaco ter Beek de plaatsen innamen van Ed Heijstee en Melanie Downing. Nieuw elan vindt hij belangrijk. Zeker ook omdat het voor de bestuursleden van de IVW allemaal vrijwilligerswerk is dat moet worden ingepast in ieders drukke zakelijke agenda. Komend jaar krijgen nieuwe IVW-leden de mogelijkheid hun bedrijf kort te presenteren tijdens de businessclubs.

Vrachtwagen
Met genoegen wijst Zagt op de trailer met Weesp-promotie die door Wim Bos is aangeboden en die door een aantal andere Weesper bedrijven begin dit jaar mede mogelijk werd gemaakt.

Lid worden
"En als ik het dan toch heb over betrokkenheid en solidariteit, dan roep ik graag nog een keer alle niet-leden op om lid te worden van de IVW. Gewoon vanuit de solidariteitsgedachte. Ik zie vaak nieuwe bedrijven in Weesp neerstrijken die dan geen lid van de IVW willen worden. Dat vind ik gewoon irritant. Dan kun je wel zeggen dat je in Weesp geen business haalt, maar je kunt toch uit solidariteit lid worden? Je bent hier gevestigd, je medewerkers komen vaak hier vandaan en wij doen veel dingen voor het algemeen belang waar je van meeprofiteert. Dus kom op!"

Economie
Wat betreft de economie ontvangt Zagt volop positieve signalen. Veel bedrijven hebben de weg omhoog weer gevonden. In sommige branches is het booming. Opvallend is hoe Amsterdam in de lift zit en hoe sommige Weesper bedrijven daar ook meteen al van profiteren, zo schetst Zagt. "Je merkt al dat het weer lastiger wordt om vacatures te vullen. Verder zie ik dat de bereidheid om te investeren toeneemt, waarbij banken weer volop meedoen. Wat kan het toch snel veranderen allemaal. Ik vind daarom wel dat we verstandig moeten blijven doen. Niet weer een zeepbel opbouwen met z'n allen."