Afbeelding

Voorkom dat je moet betalen voor je verkochte onderneming

Als verkoper van een onderneming loop je meerdere risico's om na de verkoop aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden van de verkochte onderneming. Een van de mogelijkheden is dat je als verkoper in privé aansprakelijk wordt gesteld voor de vennootschapsbelastingschuld van de onderneming die je hebt verkocht.

Als verkoper kan je in privé aansprakelijk worden gesteld als je tezamen met je partner, ouders en (klein)kinderen tenminste 33,33% van de aandelen in een B.V. of N.V. houdt, de bezittingen van de B.V. of N.V. voor tenminste 30% uit beleggingen bestaan én de aandelen in de B.V. of N.V. geheel of gedeeltelijk zijn verkocht aan een derde. Je kunt niet alleen geconfronteerd worden met een aansprakelijkheidsclaim als je de aandelen in je holdingmaatschappij verkoopt, ook als je de aandelen in de werkmaatschappij verkoopt, kan je de klos zijn. Je kunt aansprakelijk gesteld worden voor de vennootschapsbelastingschuld van de verkochte onderneming in het jaar van verkoop en de 3 daaropvolgende jaren.

De aansprakelijkheidstelling vervalt als:

* er voldoende zekerheid is gesteld voor de verschuldigde vennootschapsbelasting;
* het vermogen van de verkochte onderneming als gevolg van de normale bedrijfsuitoefening is verminderd én de verkochte onderneming door deze vermogensvermindering niet in staat is om haar vennootschapsbelastingschuld te voldoen;
* de betalingsonmogelijkheid veroorzaakt wordt door een vermindering van het vermogen die niet het gevolg is van de normale bedrijfsuitoefening én deze vermogensvermindering niet heeft plaatsgevonden in de 5 jaren voor het jaar van vervreemding, het jaar van vervreemding zelf, en in de 3 jaren na de vervreemding;
* je aantoont dat het niet aan jou te wijten is dat de verkochte onderneming haar vennootschapsbelastingschuld niet kan voldoen.

Deze laatste vrijwaringsmogelijkheid is eind december 2015 met terugwerkende kracht tot 15 september 2015 beperkt. Als er op de ondernemingsbalans van de verkochte onderneming een herinvesteringsreserve staat en/of de activa met stille reserves die op de balans van de verkochte vennootschap staan worden verkocht binnen 6 maanden na de aandelenoverdracht, ben je als verkoper altijd aansprakelijk voor de vennootschapsbelastingschuld van de verkochte onderneming. Je hebt dan geen mogelijkheid om je te vrijwaren.

De aansprakelijkheidsclaim van de belastingdienst kan je afwentelen op de koper van de onderneming. Dit doe je door hierover in de verkoopovereenkomst afspraken te maken. Je ontvangt dan wel een aanslag van de belastingdienst en moet deze ook betalen, maar kan het betaalde bedrag vervolgens terugvorderen van de koper.