Nieuwe ronde...................!

Heerlijk, weer een nieuw jaar, hoewel het strikt genomen 1 januari 'gewoon' de dag na 31 december was. Toch gloort er weer hoop, de lichtjes staan voorzichtig op groen en er is weer wat meer optimisme. Uiteraard is enige voorzichtigheid aan te bevelen en is het zaak om oog te hebben voor de wereld om je heen, om te beginnen met je medemens. En nog dichterbij: de partner, je gezin.

Terwijl we ons allemaal begrijpelijk en ook terecht tot over onze oren verzekeren voor gevallen die je hopelijk niet overkomen, is vast te stellen dat één verzekering veelal moet smeken om aandacht: de zorg voor je nabestaanden. Nee, dit is geen preek voor eigen parochie, maar vaststelling van een dagelijkse observatie. Het hart is er vol van, de mond stroomt ervan over, maar de daad bij het woord voegen ontbreekt vaak. Natuurlijk is het niet sexy en fijn om de zorg voor je nabestaanden vast te leggen. Het is nooit echt prettig om over je verscheiden na te denken, maar veel keuze is er niet. Zoals sommige, hopelijk de meeste, verzekerde gevallen zich niet voordoen, is er één geval wel zeker (sorry dat ik het zo plat zeg): je overlijden. Ook is zeker dat er geen vaste datum is.

In het licht van die zekerheden lijkt het een een-tweetje om een en ander vast te leggen in een testament, je bestaande testament tegen het licht te houden of op zijn minst daar samen met een deskundige eens over te bomen. Zo lijkt het, maar zo is het niet altijd. Het is ook niet eenvoudig. Het is een daad van altruïsme. Je doet het niet voor jezelf, maar voor je naaste, je partner, je kinderen, je bedrijf. Je hebt er geen lol van, merkt het zelfs niet eens als het mis is na je overlijden. De gedachte echter dat je één en ander up-to-date hebt vastgelegd, zou de nodige nachtrust moeten opleveren.

Zo dichtbij en toch zo veraf. Het lijkt te gelden voor de notaris op de hoek. De deur staat 'altijd' open, maar de drempel blijkt hoog. Natuurlijk kost het geld. Dat is altijd zo als je een maatwerkproduct afgeleverd krijgt. Maar waarom geen gebruikmaken van het aanbod om eens langs te komen voor een kopje thee of koffie en een informatief gesprek over een en ander. De kosten daarvan zijn nihil tot gering. Dat kan het dus niet zijn. Je tijd is beperkt. Op internet kom je een heel eind, maar juist jouw specifieke omstandigheden en wensen staan er uiteraard niet precies omschreven. En dan nog, wie moet je geloven? Druk hebben we het allemaal, maar ook dat mag niet een te hoog obstakel zijn. Daar kom je wel uit. Kortom, gewoon doen. Het jaar 2016 wordt het jaar waarin we het kussen eens goed opschudden!