Afbeelding
Foto: Brian Elings

Vervuld met trots

Tot 2009 richtte Nodema zich alleen op verkoop en onderhoud van folieverpakkingsmachines. Met twaalf man sterk leverde het bedrijf service aan de toen nog 1000 – nu ruim 1500 - verpakkingsmachines die zij door het hele land bij klanten hadden staan. Door de economische crisis stagneerde de verkoop van nieuwe machines: ook hun klanten deden een stap op de plaats. Dennis en Norbert: "Het toeval wilde dat net in die tijd een van de A-merken in verpakkingsfolies - Bolloré - vrij kwam voor de Nederlandse markt. Norbert en ik hebben elkaar even aangekeken en toen besloten dat dit het moment was om ons bedrijf uit te breiden met de verkoop van folie. Het was een kans die we met beide handen hebben gegrepen en die volledig paste in onze bedrijfsvisie: als het om verpakken gaat kun je bij Nodema voor alles terecht. We denken met de klant mee over de keuze van de verpakkingsmachine, leveren hier de meest geschikte folie bij en onderhouden het materieel. Alles in één hand met één aanspreekpunt. De uitbreiding van Nodema met de verkoop van folie – inmiddels verkopen we verschillende soorten van verschillende A-merken - is een enorm goede zet geweest waarmee we in sneltreinvaart uit de recessie zijn gekomen. Sterker nog: de folietak is nu een van onze grootste bedrijfsonderdelen en zal alleen nog maar verder groeien. We zijn een van de vier grote spelers op de verpakkingsmarkt."

Een spannende stap in een lastige tijd?
"Als verkoper van verpakkingsmachines speelden we al eerder met de gedachte om onze activiteiten uit te breiden met de verkoop van folies. Door kennis en uit ervaring wisten we immers hoe nauw het bij machinaal verpakken luistert dat er met de juiste folie wordt gewerkt. Een verkeerde folie kan tot storing van de machine leiden met alle vervelende gevolgen van dien. Als verkoper van verpakkingsmachines stelden we ons ten aanzien van de merken folie neutraal op en adviseerden we onze klanten alleen maar de A-merken. Die waren allemaal al ergens ondergebracht, tot op die ene mooie dag in 2009 toen Bolloré op ons pad kwam. Toen wisten we: het is nu of nooit. Het plaatje klopte en klopt nog steeds. Maar het was wel een sprong in het diepe en we zijn trots dat we die hebben aangedurfd."

Zijn jullie nu uitgegroeid?
"Nou, dat niet. Het volgende avontuur kondigt zich alweer aan. We verkopen al langer etiketteermachines en eigenlijk staan we nu voor een herhaling van de zetten uit 2010: vanaf januari 2016 gaan we ook hier de supplies van verkopen. Een van de grotere merken, Herma, benaderde ons vorig jaar om hun industrie-etiketten in de Nederlandse markt te zetten: we kregen een jaar de tijd om dit te ontwikkelen. We hebben een extra verkoper op dit project gezet met een uitstekend resultaat en zo gaan Herma en wij deze samenwerking aan. We zijn heel tevreden dat we de klant nu alles in één - dus ook de etiketten - kunnen bieden. Dat maakt het plaatje compleet."

Het gaat jullie voor de wind?
"Onze doelstelling is altijd geweest om op een leuke manier onze boterham te verdienen. En dat geldt niet alleen voor ons, maar voor iedereen die hier werkt. Als werkgever bieden we onze werknemers naast leuk werk en vertrouwen als het nodig is ook sociale en emotionele ondersteuning. We vinden dat je daartoe als werkgever verplicht bent aan je personeel en die aandacht verdient zich terug: er is geen verloop en onze mensen zijn bereid om een tandje bij te zetten in drukke tijden. Dat commitment aan het bedrijf en aan elkaar bouw je samen op en dat maakt werken met elkaar leuk."

Lukt dat ook nog als je als bedrijf zo enorm groeit?
"Daar hebben we wel bewuste keuzes voor moeten maken. We zijn directe managers, met Norbert als aanspreekpunt voor alles wat er binnen gebeurt en Dennis voor de verkoop. Onze lijnen zijn kort. Met nu zestien mensen in dienst ziet ons bedrijf er heel anders uit dan toen we 29 jaar op een zolderkamer in Aetsveld begonnen. Wij hebben ervoor gekozen om te blijven doen waar we goed in zijn: aansturen, strategie bepalen en verkopen. Daarom besteden we zaken als personeel en organisatie uit aan mensen die dat beter doen dan wij. Functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren, het moet en is belangrijk, maar dat is niets voor ons. Zo hebben we ook ons certificeringstraject voor de VCA en ISO volledig uitbesteed. Natuurlijk kost dat geld, maar wij vinden het beter onze energie te stoppen in zaken waar we goed in zijn."

Plastic verpakkingen staan maatschappelijk en milieutechnisch onder druk; zijn jullie daar als bedrijf bang voor?
"Om duurzaamheid kun je niet heen. Ook wij spelen in op die trend door het leveren van steeds dunnere, maar toch sterke folies. Al het folie is ook recyclebaar, in principe hoeft er geen nieuw plastic in de plastic soep in de oceaan terecht te komen, mits er goed gescheiden wordt. Klanten zouden ook kunnen kiezen voor volledig afbreekbaar folie, maar daar is maar weinig vraag naar omdat dat echt veel duurder is. Wat natuurlijk wel heel discutabel is, is het onverteerbare plastic op basis van pvc met daarin chloor uit China. Dat is ook de reden waarom wij alleen maar met A-merken zullen werken, in de overtuiging dat dat ook de enige toekomst is."

'De zaken die verbeterd zijn, hebben we als ondernemers samen voor elkaar gekregen'

En nu de IVW-award, voor een echt Weesper bedrijf.
"Dat zijn we wel ja. We zijn vanuit huis aan de Nonnenakker in Aetsveld begonnen en via een uitstap van vier jaar in Driemond hier aan de Flevolaan terechtgekomen. Weesp blijft qua ligging een ideale uitvalsbasis voor ons bedrijf. Sinds 2006 zitten we op onze huidige locatie Pampuslaan 140. Een prachtig hoekpand dat we naar onze zin hebben verbouwd. We buiten deze ligging uit door een zichtbare showroom, dat levert naamsbekendheid op. Mensen zeggen letterlijk: we reden langs jullie. Dat is toch prachtig? Ook al wonen we zelf niet meer in Weesp, we voelen ons echt een onderdeel van het Weesper ondernemersgilde. Om die reden staan we straks ook weer op de Weesper B2B-dagen. Ook al hebben we maar vier klanten in Weesp en zitten de overige 99% over het hele land verspreid."

Waarom dan die moeite?
"Omdat we willen uitdragen dat we het belangrijk vinden om van elkaar te weten wat er in Weesp te koop is en dat ook voorrang te geven als je op zoek bent naar een product of dienst. Daarbij zijn we ook heel trots op Weesp. Met elkaar hebben we veel bereikt en is het steeds duidelijker welke kwesties er in Weesp moeten worden opgepakt. Het bedrijventerrein is de laatste jaren echt veel veiliger en schoner geworden. Dat hebben we als ondernemers samen voor elkaar gekregen, met onvermoeibare aansturing door de IVW en ook de bereidheid van de gemeente om mee te denken. Wij hebben als bedrijf geen enkele tegenwerking gehad bij het realiseren van onze plannen. We zijn met elkaar op de goede weg."

Je moet het samen doen?
"Dat is wat er gebeurt, kijk maar om je heen. Zeker nu we uit de recessie komen, zie je dat steeds meer bedrijven investeren in het aanzien van hun panden. Ondernemers steken elkaar aan. Zeker op deze zichtlocatie hebben wij ook veel geïnvesteerd in de buitenkant en de entree van het pand. In 2015 hebben we Pampuslaan 112 opgeknapt en in 2016 is de tuin aan de kopse kant van Pampuslaan 140 aan de beurt. We waren destijds ook nauw betrokken bij de revitalisering van de Keurstraat, een schoolvoorbeeld van wat je met elkaar kunt bereiken. Hetzelfde geldt voor de veiligheid en hopelijk ook ooit voor het afvalprobleem op het bedrijventerrein. Dat blijft een heikel punt, maar we zijn ervan overtuigd dat daar ook een oplossing voor komt. Als je het maar samen op wilt pakken."

De titel Bedrijf van het Jaar is verdiend?
"Geen idee, er zijn zo veel mooie en misschien nog wel mooiere bedrijven in Weesp die de award verdienen. Wij doen ons ding, en doen dat best goed. De prijs is voor het hele bedrijf en het gevoel van trots is dan ook vooral gericht op onze medewerkers. Zonder hen zouden we nooit zover gekomen zijn."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding