Kookers is een van de bedrijven bij CityStarters aan het Stationsplein. Hier wordt een kookworkshop gegeven.
Kookers is een van de bedrijven bij CityStarters aan het Stationsplein. Hier wordt een kookworkshop gegeven. Foto: Kookers

Broedplaats voor
start-ups aan
het Stationsplein

'Incubator' is de term: een broedplaats voor startende bedrijven. Met dat concept begon CityStarter een jaar geleden in een kantoorpand aan het Stationsplein in Weesp. Voor wie liever niet in dat hipperpippe Amsterdam wil zitten. B2B krijgt een inspirerende rondleiding langs de 15 ruimtes waar circa 10 start-ups aan hun avontuur zijn begonnen. Het woord 'synergie' valt vaak.

Wie het NS-station van Weesp uitloopt, ziet direct het 'opvallend onopvallende pand' waar CityStarter het linkergedeelte van gebruikt. Een naar binnen gericht gebouw met verrassend veel kamertjes en andere ruimtes. Reinier Mommaal geeft ons een rondleiding. Hij vertelt enthousiast over het project dat hij in december 2014 begon. Na het succes met DyeCoo, waarmee hij een baanbrekende machine introduceerde die textiel watervrij kan verven, wilde de Weesper ondernemer graag verder met het ontwikkelen van nog veel meer ideeën die in zijn hoofd borrelen en gisten. "CityStarter is geen bedrijf, het is een concept", zo begint Mommaal de uitleg. "Ik zit hier zelf met een aantal van mijn start-ups en daarnaast is er nog ruimte voor anderen. Door bij elkaar te zitten kunnen we van elkaar leren, elkaar versterken en gebruikmaken van gezamenlijke faciliteiten."

CityStarter staat voor het mogelijk maken en versnellen van innovaties. Het zijn veelal Weesper starters, duurzaamheid is een pré, maar het belangrijkste is dat de aanvulling komt van ondernemers en start-ups die goed in de sfeer passen. "Bedrijfjes waarvan het leuk is om die erbij te hebben."
Espressomachines
In de kelder van het pand vinden we de keukens en andere ruimtes van Kookers. Dit bedrijf is sinds januari 2014 in Weesp gevestigd en is een van de partners van CityStarter. Het bedrijf doet in kookevenementen, zoals live cooking en workshops. "Het is natuurlijk heel prettig om zo'n partner in huis te hebben", zegt Mommaal, als hij een uitnodigend gebaar maakt richting de glimmende espressomachines met verse bonen. Espresso Kitchen ("de beste espresso en cappuccino op locatie") zit hier ook. Als we een smaakvol ingerichte ruimte met tafels en een barretje betreden, begrijpen we dat het hier wel goed zit met de vrijdagmiddagborrels.

Als de tour vervolgt, krijgen we drie verdiepingen met grote en kleine werkruimten te zien en snappen meteen dat je hier graag met je start-up zou willen zitten. We zien AED Professionals van Annelies Vinken en schudden de hand van Toon Roozen die hier werkt aan zijn CressToday, het al eerder in B2B beschreven kweekkastje voor op het aanrecht. Ook lopen we langs Bordewijk Trainingen (ervaringsgericht leren via simulaties) en Save-Me, het bedrijf dat Jur van der Slikke uit Weesp van de grond tilt en dat zich richt op een digitaal profiel waarmee in geval van een noodsituatie persoonlijke gegevens beschikbaar zijn voor hulpverleners.

Flexplekken
Jantine Zeeman opende hier in oktober CitySeat, een onderneming die vergaderruimtes en flexplekken aanbiedt. Ook in dit pand aan het Stationsplein. "We richten ons op eenpitters die in plaats van een kantoor aan huis liever onder de mensen zijn", zo legt ze uit. De Weespse was op zoek naar een trainingsruimte en kwam met Reinier Mommaal in contact. "Ik zei dat ik wel iets met flexplekken zou willen. Nou, dat was meteen geregeld."

Rutger Abbink uit Bussum loopt binnen. Hij bestiert de nu nog kleine, maar veelbelovende afdeling Noord-Europa van Salviol, een Engels bedrijf in big data. Abbink vertelt over het analyseren van de digitale sporen die personen en bedrijven achterlaten en hoe dat bijvoorbeeld verzekeraars kan helpen met het opsporen van fraude. Een fascinerend verhaal met een hoog Big Brother-gehalte over statistieken. "Ik was op zoek naar flexibiliteit en zocht een goede plek. Ik kende Reinier, kwam vaak met de trein langs Weesp en wist: hier moet ik zijn."

Allerlei ideeën
Terug in de werkkamer van Mommaal vragen we waar hij zelf mee bezig is. In het half uur dat volgt duizelt het van de ideeën, concepten, samenwerkingen en nieuwe vindingen. Allereerst iets met het kleuren van 3D-geprint materiaal op milieuvriendelijke basis (dat klinkt in elk geval goed), waar nu testjes voor ontwikkeld worden. Daarnaast laat de Weesper een stukje composiet zien van biologisch afbreekbaar plastic. Het geheim zit 'm in het gebruik van melkzuur, zo legt hij uit. Nu is het kijken waar de markt zit en wie er in wil investeren. Verder ziet Mommaal wel iets in woonboten in Azië, maar daarover wil hij nog niet te veel zeggen. "En zo heb ik wel een ideetje of zes. De truc is om er steeds de juiste mensen bij te zoeken. Als het een succes is, krijgen die anderen de dagelijkse leiding, maar ik blijf er wel bij betrokken."

Het woord synergie valt weer. "We zijn allemaal met ons ding bezig, maar als er kruisverbanden zijn, profiteren we ervan." Denk aan de kopieermachine: Rex International is partner van CityStarter. Ook voor een mooie inrichting van de werkplek zit je hier geramd met CJ Meubels als partner ("hét adres voor betaalbare, volledig op maat gemaakte producten"). Maar ook verzekeringen, contracten, zakendoen in het buitenland en uiteraard de financiering zijn zaken waar een startende ondernemer advies en hulp bij kan gebruiken. De Rabobank Amstel en Vecht en JAN Accountants zijn ook partners van CityStarter.

Kieskeurig
Opvallend is dat niet alleen de nieuwste generatie ondernemers zich hier meldt, maar dat CityStarter ook de dertiger en veertiger aantrekt. Mommaal: "Het hoeft niet voor iedereen zo hipperdepip, zoals je wel ziet bij die grote start-upoffices in Amsterdam. Een ondernemer is kieskeurig, niet iedereen voelt zich daar thuis. Aan onze aanpak is duidelijk ook behoefte. Je hoeft niet per se uit Weesp te komen om hier te starten. Als je hier eenmaal zit, heb je vanzelf een binding met Weesp. Kijk maar naar Rutger met zijn Salviol. Dat is ook weer goed voor de uitstraling van Weesp."