Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Wat wil de ondernemer?

Wethouder Herman Tuning van Economische Zaken baalt ervan dat de werkgelegenheid in Weesp daalt. Terwijl het in Amsterdam juist stijgt. Waar hij kan, wil hij helpen de werkgelegenheid te stimuleren. Komend jaar gaat hij de gesprekken met het bedrijfsleven voortzetten en hoopt hij duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de Nijverheidslaan.

Volgens Tuning is de werkgelegenheid in Weesp in het afgelopen jaar met circa drie procent gedaald. Daarmee steekt Weesp weliswaar gunstig af bij het regiocijfer, maar ook dan is een daling niet prettig om te constateren. Zeker niet nu de banenmotor in Amsterdam volop is aangeslagen: daar is een groei genoteerd. "Daar zit mijn frustratie in: als je ziet dat het in Amsterdam aantrekt, waarom bij ons dan nog niet?", zei de wethouder op Radio Weesp.

Tuning wil daar wat aan doen. Dat zal niet meevallen, want de invloed van de wethouder van Economische Zaken op werkgelegenheid is beperkt. Toch wil hij niet stilzitten, maar iets doen. "Ik ben al enige tijd met ondernemers en anderen uit ondernemend Weesp in gesprek. We brainstormen heel concreet over wat het bedrijfsleven nodig heeft. Bijvoorbeeld: wat triggert een bedrijf om zich in Weesp te vestigen en wat kunnen wij als gemeente daar aan bijdragen? Op die manier kunnen we proberen de werkgelegenheid te vergroten."

Overigens richt Tuning zich niet alleen op het lokken van nieuwe bedrijven, maar besteedt hij ook veel aandacht aan de al in Weesp gevestigde bedrijven, opdat ze tevreden zijn en blijven en hun werkgelegenheid hier houden. De indruk die hij van de Weesper ondernemer heeft, spreekt hem erg aan: gesneden uit het niet-lullen-maar-poetsen-hout, er wordt hard gewerkt, er is veel betrokkenheid en zowel in de directiekamer als op de werkvloer wordt innoverend gedacht en gehandeld. "De centrale boodschap die ik in mijn gesprekken met ondernemers terugkrijg is: ken uw ondernemer. Weet wat hem bezighoudt, waar hij mee zit, wat hij nodig heeft. Daar wil ik het komende jaar graag veel tijd in stoppen. Op die punten moeten we elkaar vinden."

Wat verwacht de ondernemer van de wethouder? Tuning weet het. "Een luisterend oor, goede afspraken en duidelijkheid." Dat laatste punt is bijvoorbeeld erg aan de orde aan de Nijverheidslaan. De jarenlange onduidelijkheid over de transformatie naar eerst een woongebied en later weer een nautisch kwartier heeft de ondernemers op dit terrein te lang in een verlammende greep gehouden. Tuning is ook hier in gesprek met ondernemers en komt binnenkort met een voorstel aan de raad om zaken hier te verbeteren en vooral te verduidelijken.